Ben Rienstra

Thuiszege PEC Zwolle op FC Groningen

PEC Zwolle heeft thuis zijn ongeslagen status behouden en boekte in zijn zesde duel voor eigen publiek de vijfde zege van het seizoen. FC Groningen werd in een, zeker voor rust vermakelijk duel, met 2-0 verslagen.

De thuisploeg begon feller en kende een droomstart. In de vijfde minuut werd een vrije trap van Bart van Hintum door Groninger Johan Kappelhof met het hoofd verlengd en gepromoveerd tot een doelpunt. Na een kwartier luwde het Zwolse offensief en liet ook FC Groningen zijn aanvallende intenties zien.

Een volley van Michael de Leeuw (na een knappe balcontrole) vloog in het zijnet. Warner Hahn hoefde bij een kopbal van de vrijstaande Danny Hoesen evenmin in actie te komen, maar de doelman moest even later wel gestrekt naar de hoek om de gelijkmaker van Hoesen te voorkomen.

Spel blijft op en neer golven

Het laatste kwartier voor rust was weer voor de ploeg van coach Ron Jans, al kregen de bezoekers een beste counterkans. Jarchinio Antonia speelde keurig breed en in de loop van Tjaronn Chery, maar die vond Hahn op zijn weg.

Tomás Necid was daarvoor twee keer dicht bij de 2-0 voor Zwolle geweest, maar de Tsjech zag Sergio Padt ook twee keer redding brengen. De doelman was eveneens attent bij een pegel van Bram van Polen. Jesper Drost dacht ook de tweede voor Zwolle op zijn schoen te hebben toen hij alleen op Padt afging, maar hij werd nog ingehaald door Hans Hateboer.

Na rust minder spektakel in Zwolle

De bezoekers creëerden de eerste kans na rust. Eric Botteghin kopte recht in de handen van Hahn. Na een klein uur kwam Zwolle dan alsnog op 2-0. Een vrije trap van Van Hintum werd bij de tweede paal door Trent Sainsbury terug gekopt voor het doel.

Daar stond Necid en die knikte simpel raak. FC Groningen moest vervolgens nog harder op zoek naar een treffer, maar zorgde nauwelijks voor gevaar. De Leeuw schoot een kwartier voor tijd in het zijnet. Niet veel later kreeg Necid een rode kaart toen hij na een fanatieke sliding van Antonia verhaal ging halen en de Groningen-aanvaller een kopstoot gaf/wilde geven.

De ploeg van coach Erwin van de Looi kwam tegen het tiental niet verder dan een kopballetje van De Leeuw. En helemaal vreemd was dat ook weer niet, want FC Groningen is na FC Dordrecht de minst productieve ploeg in de eredivisie.

Jans vooraf: thuis fantastisch, uit matig