Richard Krajicek in gesprek met Boris Becker, de coach van Novak Djokovic
NOS Sport

Krajicek staat open voor het coachvak

Grote kans dat Richard Krajicek deze week bij de ATP World Tour Finals een van zijn oude rivalen Stefan Edberg, Boris Becker, Michael Chang of Goran Ivanisevic tegen het lijf loopt. Zij zijn als coach in Londen. Hij als toernooidirecteur van het ABN Amro-toernooi. Over een paar jaar is Krajicek wellicht ook coach.

"Ja, dat is wel een mogelijkheid", zegt de Wimbledon-winnaar van 1996. "Maar pas als mijn kinderen achttien zijn, wil ik naar die mogelijkheid kijken. Dan kan ik meer reizen. Ik heb het nooit echt naar buiten uitgesproken, maar ik heb er altijd wel open voor gestaan. Je moet natuurlijk gevraagd worden. Of iemand vinden."

Krajiceks zoon Alec is Nederlands kampioen tot en met 14 jaar. Zou dat een optie zijn? "Zeg nooit nooit, maar mijn gevoel zegt dat daar een coach voor is en geen vader. Ik zou het leuk vinden als ik af en toe mag komen kijken, want het is wel speciaal."

Krajicek is nooit serieus benaderd voor een functie als coach. "Af en toe krijg ik vanuit mijn oude management de vraag of ik een paar dagen met een topjeugdspeler wil trainen. Drie jaar geleden had ik meer het gevoel dat ik wilde coachen dan nu. Ik vind toernooidirecteur zijn in Rotterdam erg leuk om te doen."

Onderhandelen met Djokovic, Federer en Murray

In februari is de 42ste editie van het ABN Amro-toernooi. Van de acht spelers die in Londen de Finals spelen, heeft Krajicek er al drie vastgelegd: Milos Raonic, Tomás Berdych en Stan Wawrinka. Daar wil hij er nog een van de andere vijf aan toevoegen.

Krajicek heeft nog budget voor één absolute topper: Novak Djokovic, Roger Federer of Andy Murray. In Londen praat hij met hun managers. "De spelers willen na het toernooi pas een beslissing nemen. Ik spreek ze zelf ook wel, maar niet over zaken."

Hoe groot is de kans dat één van de drie zijn ja-woord geeft? "Ze zeggen in ieder geval nog geen nee. Djokovic was van de zomer fifty-fifty." En als twee van de drie ja zeggen? "Ja, dat weet ik eigenlijk niet. Ik heb maar budget voor één. Daar ga ik eens over nadenken, haha."

Ze zeggen in ieder geval nog geen nee. Djokovic was in de zomer nog fifty-fifty

Richard Krajicek over de kans dat Federer, Djokovic of Murray naar Rotterdam komt
  • ANP
    In 2013 deed Roger Federer voor de achtste keer mee in Rotterdam
  • ANP
    Andy Murray won het ABN Amro-toernooi in 2009
  • ANP Pro Shots
    Novak Djokovic was voor het laatst in Rotterdam in 2010

Raonic, Berdych en Wawrinka heeft hij dus al binnen. Wie ziet hij het verst komen bij de Finals? "Ik blijf toch gecharmeerd van Berdych. Hij heeft een wisselvallig jaar. In mijn ogen had hij de Australian Open moeten winnen. Daar heeft hij het echt verknald in de halve finale tegen Wawrinka. Berdych zou weleens de verrassing van het toernooi kunnen worden."

Toch gaat Krajiceks meeste aandacht uit naar Djokovic en Federer. "Die twee mannen zijn bezig met wie het jaar afsluit als nummer 1 van de wereld. Zij zullen met hun beste tennis komen en gaan domineren. Het zou mooi zijn als ze ook echt tegen elkaar uitkomen in de finale of de halve finales."

ATP Finals: acht spelers, één titel

Krajicek speelde de Finals zelf twee keer

Richard Krajicek deed zelf twee keer mee aan het eindejaarstoernooi. In 1992 strandde hij in Frankfurt in de groepsfase, maar in 1996 - het jaar dat hij Wimbledon won - reikte hij in Hannover tot de halve finales. Boris Becker versperde hem echter de weg naar de finale.

1996: Krajicek in halve finales WK

Diezelfde Becker is tegenwoordig de coach van Djokovic. En Edberg werkt met Federer, Chang met Nishikori en Ivanisevic met Cilic. De oud-spelers uit de jaren negentig zijn dus in trek. Dat zal Krajicek deugd doen. Het levert hem over een paar jaar vast een aantal goede opties op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl