Juninho, Leandro en Johnsen Bacuna maken zich op voor drie bekerfinales ANP/AWFoto/NOS

Voor de voetbalfamilie Bacuna wordt de maand mei een hele bijzondere. De broers Leandro (Aston Villa), Juninho (FC Groningen) en Johnsen (Harkemase Boys) hebben zich alle drie met hun club geplaatst voor de bekerfinale. 

Juninho is zondag als eerste aan de beurt. Hij neemt het met FC Groningen op tegen PEC Zwolle in de KNVB-bekerfinale. Op 16 mei speelt Johnsen met Harkemase Boys in de bekerfinale van District Noord tegen Staphorst. Leandro sluit op 30 mei af met de FA Cup-finale van Aston Villa tegen Arsenal.

Zes vragen aan Leo, Niño en Jo, zoals ze elkaar noemen.

Hoe bijzonder is het: drie broers, drie finales?

Leo: "We waren vooraf al een beetje aan het ouwehoeren toen we alle drie in de halve finale stonden. Niño was de eerste die het haalde met Groningen. Ik volgde met Aston Villa. Toen kon Jo natuurlijk niet achterblijven."

Jo: "We spelen allemaal op een ander niveau, maar het is net zo leuk. Ik heb de beker twee jaar geleden al eens gewonnen, voor Leo en Niño is het nieuw."

Niño: "In één seizoen alle drie in de bekerfinale, dat is toch mooi voor de familie. Ik ben woensdag nog bij de halve finale van Jo wezen kijken in Harkema, hij maakte de 3-1. Mooie goal hoor!" 

Gaan jullie kijken bij elkaars finale?

Leo: "Ik ga zondag sowieso naar de Kuip. De finale van Jo wordt wat lastiger, die dag spelen we namelijk zelf tegen Southampton."

Jo: "Ik ga beide finales zeker kijken. Zondag lekker naar Rotterdam en 30 mei naar Wembley. Ik heb de kwartfinale en de halve finale van Leo ook gezien. Man, wat een spektakel!"

Niño: "Voor mij is er zondag een extra motivatie om te winnen. Anders spelen we play-offs voor Europees voetbal, waarvan de ontknoping op 31 mei is. Dan zou ik Wembley missen, maar daar ga ik natuurlijk niet vanuit. Bij Jo ga ik sowieso kijken. Kraker hoor, tegen Staphorst."

Gewetensvraag: Slechts één van jullie mag de beker winnen. Wie?

Leo: "Dan kies ik voor mezelf, haha. Als in ieder geval maar één van ons een beker wint, dat zou al mooi zijn."

Jo: "Wat een vraag. Ik gun het ons allemaal van harte. Ik moet kiezen? Dan toch Niño, die heeft er zoveel voor gedaan. Hij leeft er helemaal voor. Maar het liefst alle drie natuurlijk."

Niño: "Dat is aardig van Jo, maar ik kies ook voor mezelf, haha."

Wie van jullie maakt de meeste kans om de beker te winnen?

Leo: "Op papier is Aston Villa underdog tegen Arsenal, maar zo zie ik onszelf niet. We hebben onlangs gewonnen van Tottenham Hotspur en Liverpool. Ik geef ons een goede kans. Dat geldt ook voor Groningen en Harkemase Boys. Het zou zomaar kunnen dat de familie Bacuna in mei drie bekers wint. Dat is niet makkelijk, maar het zou kunnen."

Jo: "Ik denk dat Leo met Aston Villa de zwaarste opdracht heeft. Voor Niño is de kans fifty-fifty en Staphorst moet te kloppen zijn voor ons."

Niño: "Arsenal is een lastig ploegje. Maar als ze zo spelen als de laatste weken, geef ik Leo een goeie kans. We zijn zelf met FC Groningen klaar voor de finale, het zal spannend worden tegen PEC. Jo maakt met Harkemase Boys op voorhand de meeste kans denk ik."

Hoe leeft de beker bij jullie club?

Leo: "De FA Cup is echt groot. In het begin was het voor mij gewoon de beker. Maar hoe verder we kwamen, hoe meer het ging leven. Mensen zijn er helemaal gek van. We hebben een wisselvallig seizoen, strijden nog tegen degradatie. Maar nu we in die finale staan, lijkt het alsof we niks fout gedaan hebben."

Jo: "Bij Harkemase Boys is de beker een hoofddoel, misschien nog wel belangrijker dan de competitie. Ze houden van bekervoetbal, het leeft ontzettend."

Niño: "Het leeft als een gek in Groningen. Vóór de halve finale tegen Excelsior hadden ze het hier al over de finale. Het is 25 jaar geleden voor de club, het zou historisch zijn als we winnen."

Wat is jullie voorspelling voor de drie finales?

Leo: "Aston Villa-Arsenal 2-1. FC Groningen-PEC Zwolle 3-1. Harkemase Boys-Staphorst 2-0. Of we alle drie ook scoren? Nee, niemand. Ik geef wel een assist. Zij winnen wel, maar scoren niet, haha."

Jo: "Aston Villa-Arsenal 2-1. FC Groningen-PEC Zwolle 3-1. Harkemase Boys-Staphorst 3-1. Ik scoor zelf natuurlijk. Niño scoort ook, hij heeft de laatste weken zoveel kansen gemist. Hij heeft ze gespaard voor de finale. En Leo geeft de assist bij de winnende."

Niño: "Aston Villa-Arsenal 2-1, FC Groningen-PEC Zwolle 3-1. Harkemase Boys-Staphorst 4-1. Ik heb inderdaad mijn goals bewaard voor de finale, haha. We gaan alle drie ons best doen om te scoren."

STER reclame