Koning en Koningin openen Koningsspelen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben de Koningsspelen geopend. In Leiden gaven ze het startsein voor de spelen die vandaag in het hele land voor leerlingen gehouden worden.

Eerder vanochtend schoven Willem-Alexander en Máxima aan bij het ontbijt dat voor meer dan 1200 leerlingen was klaargezet in een sporthal in Leiden. "De leerlingen hadden allemaal een oranje hesje aan met een kroontje erop", zei verslaggever Joris van de Kerkhof. Ook in andere plaatsen in het land was er een gezamenlijk ontbijt voor leerlingen.

Koning arriveert bij ontbijt in Leiden

Na het startschot in Leiden werd daar door het Kinderen voor Kinderenkoor gezongen en gedanst op het lied 'Energie'.  

Sponsorloop

In het hele land doen meer dan een miljoen kinderen mee aan de Koningsspelen. Ruim 5400 scholen hebben zich ingeschreven.

De Koningsspelen zien er in alle provincies anders uit. Sommige scholen hebben een sponsorloop voor een goed doel georganiseerd, andere besteden deze dag extra aandacht aan gezondheid en gaan bijvoorbeeld met alle leerlingen tegelijk water drinken.

Lintjesregen

Vandaag is ook de traditionele lintjesregen. Duizenden mensen mogen zich voortaan lid in de Orde van Oranje-Nassau of de Nederlandse Leeuw noemen. Vooral vrijwilligers worden in het zonnetje gezet, maar ook enkele bekende Nederlanders krijgen een onderscheiding.

STER reclame