Armeense genocide herdacht in Jerevan

Herdenking Armeense genocide

In de Armeense hoofdstad Jerevan is een grote herdenking aan de gang van de genocide die honderd jaar geleden begon. Bij het enorme genocidemonument in de stad worden bloemen gelegd door Armeense en internationale leiders. Daarna volgt een mars door Jerevan.

In de schaduw van de Eerste Wereldoorlog kwamen volgens schattingen 1,5 miljoen Armenen om het leven toen ze op brute wijze werden gedeporteerd door het Ottomaanse Rijk. 24 april 1915 wordt gezien als de startdatum van de vervolging, omdat toen grote groepen Armeense intellectuelen werden opgepakt.

De Armeense president Sarkissian ontvangt vandaag zijn ambtgenoten uit Rusland, Frankrijk, Servië en Cyprus. Zij houden onder meer een moment van stilte bij het Genocidemonument.

Turkije beledigd

De Turkse president Erdogan noemt de herdenking in Jerevan een belediging aan het adres van zijn land. Turkije erkent dat er veel doden zijn gevallen, maar spreekt tegen dat het ging om een systematische vervolging.

Nederland heeft de ambassadeur gestuurd die zijn standplaats heeft in het buurland Georgië. ChristenUnie-leider Arie Slob, die op persoonlijke titel de herdenking bijwoont, vindt dat Nederland daarmee "schittert door afwezigheid"en noemt dat "uitermate pijnlijk".

"Frankrijk, Rusland, Uruguay, Argentinië, je kunt het zo gek niet bedenken of de landen zijn er gewoon, hetzij op regeringsniveau, hetzij dat parlementariërs hun land vertegenwoordigen. Het is natuurlijk schrijnend dat we er niet zijn."

Waardering voor Duitsland

Gisteravond nam de Duitse president Gauck als eerste Duitse leider het woord genocide in de mond in een speech over de massamoord van honderd jaar geleden. Slob vindt dat Nederland aan hem een voorbeeld moet nemen.

"Dat wordt hier in Armenië als bijzonder ervaren. Men weet dat het een moeilijke stap is voor Duitsland, dus men waardeert het heel erg dat het nu zover is."

Slob meent dat ook Turkije uiteindelijk om zal moeten. "Ik snap dat het gevoelig ligt, maar dat moet ook de boodschap zijn aan Turkije: als je met je verleden in het reine wil komen, dan hoort daar erkenning bij. Dan kun je ook weer verder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl