ANP

De marathon van Rotterdam moest het zondag zonder parcoursrecord stellen. Toch vond voormalig marathonloper Kamiel Maase, nog steeds de nationale recordhouder op de klassieke afstand, de 35ste aflevering een bijzondere.

"Het was een editie met een hoge ambitie. Er is heel snel gestart en dat heeft de favorieten uiteindelijk de nek gekost'', stelde Maase vast nadat Ethiopiër Abera Kuma in een wat magere 2.06.47 als winnaar over de finish was gekomen. Daarmee zat Kuma ruim twee minuten boven het parcoursrecord.

Maase: marathon is niet van A tot Z te regisseren

Schema wereldrecord

Maase, die voor de NOS met Leon Haan verslag deed van de wedstrijd, constateerde dat de toppers veel te snel van start waren gegaan. "Er is in de beginfase zelfs een tijd onder het wereldrecordschema gelopen. In het eerste deel is er geprobeerd te spelen met de wind. De toppers hebben in die fase te veel energie verspeeld", oordeelde de oud-atleet.

Haan kan zich goed vinden in de woorden van de voormalig marathontopper. "Het ging erg snel in het begin. Maar het is moeilijk in zo'n fase een hele groep dan weer zo te sturen dat de atleten een reserve inbouwen voor een lastiger gedeelte", zegt de atletiek-commentator van de NOS.

Wind

Volgens Maase was de wind zondagmorgen toch nadrukkelijker aanwezig dan verwacht. "De wind was aanzienlijk steviger dan ik dacht. Dat merkte ik wel toen ik na ruim twee uur de commentaarpositie verliet. Dat heeft wel invloed gehad, denk ik."

Rotterdam zette in op een parcoursrecord, dat sinds 2009 met 2.04.27 op naam staat van de Kenianen Duncan Kibet en James Kwambai. "Rotterdam heeft in het verleden mooie tijden gezien. Ik denk dat het nog steeds mogelijk is, maar het budget is daarbij ook van groot belang", zegt Maase op de vraag of Rotterdam in de toekomst nog voor internationale toptijden kan zorgen.

Regisseren

Wel of geen hoog budget, het blijft lastig om de marathon zo in te richten dat er een toptijd uitrolt. "Alles in Rotterdam is perfect georganiseerd, maar het blijft een wedstrijd. Een marathon is niet van A tot Z te regisseren", is de mening van Maase. "Als de toppers de eerste helft wat voorzichtiger hadden gelopen, had het vandaag wel sneller gekund."

Haan denkt dat het ontbreken van een echte leider in de kopgroep ook van invloed is geweest. "Zeker in de beginfase. James Kwambai had die leider moeten zijn, maar die had zijn dag niet. Dan is het lastig het enthousiasme in zo'n groep te temperen."

STER reclame