2009: James Kwambai (r) verliest in de laatste meters van Duncan Kibet
NOS Sport

Op jacht naar een parcoursrecord in Rotterdam

Het budget voor topatleten is volgens de organisatoren gelijk aan dat van de afgelopen jaren, het parcours telt minder bochten en er wordt al om 10.00 uur, een half uur eerder dan in het verleden, gestart. Bij de 35ste editie van de marathon van Rotterdam is het echter de vraag of het deelnemersveld sterk genoeg is om onder het parcoursrecord van 2.04.27 uit 2009 te duiken.

"Het aantal topatleten is naar mijn idee kleiner dan vorig jaar, maar als de weersomstandigheden goed zijn kunnen ze in Rotterdam onder de 2.05 lopen en dan kom je automatisch in de buurt van het record", zegt NOS-commentator Léon Haan over de wedstrijd van zondag. "Het zijn niet de echt aansprekende namen. Veel zal afhangen van de wind."

Wereldrecord

Haan zegt het dat lastig is voor Rotterdam om de grote namen naar de marathon te halen. "Vorig jaar is in Berlijn het wereldrecord op 2.02.57 gebracht. Daarmee is voor Rotterdam eigenlijk de kans verkeken dat er daar nog een wereldrecord wordt gelopen. Ze kunnen geen topbedrag neerleggen om kans te maken op dat record. En dat een debutant onder de 2.03 gaat lopen, zie ik niet gebeuren."

Kwambai is natuurlijk de grote naam, maar hij is wel al 32 jaar.

NOS-specialist Leon Haan

Haan vindt het lastig een topfavoriet aan te wijzen. James Kwambai heeft de naam in Rotterdam. De Keniaan heeft, zonder de marathon te winnen, het parcoursrecord in Rotterdam in handen.

Kwambai eindigde in een dramatische marathon in 2009 als tweede achter Duncan Kibet, die na een verbazingwekkende inhaalrace zijn landgenoot in de laatste tien meters voorbijstak. Het verschil was 0,6 seconde. Beiden dezelfde tijd.

Ethiopiërs Lilesa en Kuma

"Kwambai is natuurlijk de bekendste, zeker door die marathon in 2009. Hij won in 2011, 2012 en 2013 de marathon van Seoul, maar is wel al 32 jaar. Ik weet niet of hij de snelheid nog heeft", vraagt Haan zich af.

Haan verwacht veel van de Ethiopiërs Feyisa Lilesa en Abera Kuma. "Lilesa is een sterke jongen. Hij loopt wel wat veel wedstrijden. Eind januari eindigde hij in Dubai nog als vierde in 2.06.35. Dan volgt deze wedstrijd wel erg snel.''

Ook Bernard Koech behoort tot de favorieten. De Keniaan eindigde vorig jaar als tweede in Rotterdam.

"Hij maakt een goede indruk, maar heeft nog nooit een marathon gewonnen. Kuma was vorig jaar toen het wereldrecord in Berlijn werd gelopen derde. Hij is klein, heeft op wat lichte hamstringklachten na een vlekkeloze voorbereiding gehad. Dat zou een mooie winnaar kunnen zijn", meent Haan.

Marathon Rotterdam: laatste vijf winnaars

Olympische limiet

Kuma trainde in december en januari met Abdi Nageeye, die in Rotterdam de favoriet voor de nationale titel is. Haan verwacht veel van de Somalische Nederlander, die vorig jaar in Enschede debuteerde op de marathon. In de stromende regen liep Nageeye daar naar 2.11.33.

"De weersvoorspelling is nu een stuk beter. De limiet voor de Olympische Spelen in Rio staat op 2 uur en 11 minuten. Nageeye straalt veel zelfvertrouwen uit. Hij heeft een goede voorbereiding gehad. Die limiet moet kunnen.''

Nageeye zou normaal gesproken veel tegenstand moet krijgen van Michel Butter, wiens persoonlijk record op 2.09.58 (2012) staat. Butter werkt echter aan een echte comeback. Hij raakte in augustus 2013 zwaar geblesseerd, moest noodgedwongen 4,5 maand rust houden en liep in 2014 geen marathon. "Die blessure heeft hem ver teruggeworpen", zegt Haan.

"Butter spreekt zelf van een comeback-marathon. Hij heeft weer een marathon om het echte gevoel terug te krijgen. In het najaar loopt hij, net als Nageeye en Chalid Choukoud de marathon van Amsterdam. Daar moet hij er weer echt staan."

Vroeger starten

Haan denkt dat het vervroegen van de starttijd positief kan uitwerken in Rotterdam. "Het wordt dan niet zo snel warmer en doorgaans is de wind dan wat zwakker. Het kan iets moois opleveren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl