Studio Voetbal van zondag 12 april NOS

Het was weer een roerige week in het Nederlandse betaalde voetbal. Van de problemen in Enschede, tot de strubbelingen in Amsterdam en de vreugde in Zwolle, Groningen en Eindhoven. 

Eerst Ajax, waar de hoofdrolspelers van de Cruijff-revolutie inmiddels onderling verdeeld zijn geraakt. Jan Mulder denkt aan het magische doelpunt van Dennis Bergkamp tegen Vitesse in 1993 in De Meer, op aangeven van Wim Jonk. "De symbiose. Prachtig. Deze week komt het bericht dat Wim Jonk weigert nog op de vergaderingen van het technisch hart te komen. Ze spreken niet meer met elkaar, Dennis en Wim. Schrijnend. Hoe is het mogelijk. Kan Johan dat nog lijmen?

Dan FC Twente: weer een heleboel onrust. De club kreeg opnieuw drie punten in mindering, de raad van commissarissen voelde zich belazerd door Joop Munsterman en tot overmaat van ramp werd FC Twente ook nog uitgeschakeld in de KNVB-beker. PEC Zwolle-trainer Ron Jans denkt dat het ondanks alles toch goed zal komen met Twente. Volgens Jans zullen bij een eventueel vertrek van enkele sleutelspelers nog genoeg goede spelers overblijven. 

Bergkamp scoort prachtig tegen Vitesse
"Het gaat goed komen met Twente"

Bert van Marwijk kan worden beschouwd als de Cruijff van Deventer en daar is het de vraag of hij Go Ahead Eagles voor degradatie kan behoeden. Zijn adviseursfunctie is tot nu toe geen succes, erkent hij zelf ook. Zondag verloren de Eagles met 3-1 van FC Twente.

"Dat is teleurstellend", aldus Van Marwijk. "Het was een van de laatste echte kansen op direct lijfsbehoud. Ik heb een paar keer met staf en spelers gesproken, maar het heeft nog niet geholpen. De doelstelling is erin blijven en het liefst rechtstreeks."

Probleemclub

In Zwolle geen sportieve zorgen. Integendeel. Ron Jans plaatste zich met PEC opnieuw voor de finale van de KNVB-beker, door FC Twente na strafschoppen uit te schakelen. Ondanks die successen wordt PEC door de KNVB op financieel gebied wel beschouwd als probleemclub, gezien de plaatsing in categorie 1. 

"Ik ben niet verantwoordelijk voor financiën van de club", reageert Jans. "In januari hebben we gesprekken gehad en heb ik mijn contract verlengd. Mij is verzekerd dat we op korte of iets langere termijn uit die categorie komen. Er zijn meer redenen dat ik heb bijgetekend. Als het volgend jaar minder is, ben ik er ook gewoon."

Jans: PEC Zwolle snel uit categorie 1

Geen zorgen voor PSV. De koploper is nog één zege verwijderd van de eerste landstitel sinds 2008 en kan bovendien flink verdienen op de aanstaande transfermarkt. Memphis Depay, de topscorer van de eredivisie, maakt komende zomer mogelijk een toptransfer. 

De gasten aan tafel vinden dat Depay toe is aan een stap naar het buitenland, maar de vraag is naar welke club. "Hij heeft een coach nodig die hem een beetje helpt", aldus Sjoerd Mossou. "Wat dat betreft zou Manchester United met Louis van Gaal ideaal zijn."

"Ik twijfel", aldus Jans. "De tactiek bij United zal niet op hem worden afgestemd."

Over de toekomst van Depay bestaat nog geen duidelijkheid, maar over de toekomst van Dirk Kuijt inmiddels wel. De routinier keert terug naar Feyenoord. "Het is nu belangrijk wat er na Dirk gebeurt", aldus Van Marwijk. "Waar gaat hij spelen? Het verwachtingspatroon zal hoog zijn: de Coolsingel. Maar als jongens als Clasie vertrekken, ziet het er weer anders uit."

Van Marwijk: Van Persie toen verder dan Depay nu

STER reclame