ANP

Liefst 23 landen zullen zich naast gastland Frankrijk plaatsen voor het EK in 2016. Alleen dat gegeven zorgt ervoor dat Nederland halverwege de teleurstellend verlopende kwalificatiecampagne nog zicht heeft op het eindtoernooi. Maar hoe ziet die ontsnappingsroute er dan uit? Een uitleg voor de bezorgde Oranje-fan.

Want waar de supporters in Engeland, Slowakije en Oostenrijk alvast de Franse reisgidsen erbij kunnen pakken, doet het Nederlandse legioen er beter aan om eerst een rekenmachine ter hand te nemen alvorens een plekje op de Oranje-camping te reserveren.

Play-offs

De eerste twee plaatsen in kwalificatiegroep A mogen als verloren worden beschouwd, gezien de forse achterstand op Tsjechië en IJsland. Even zo goed ligt het niet voor de hand dat de uiteindelijke nummer drie uit de poule van Nederland de eer ten deel valt als 'beste nummer drie' een EK-ticket te bemachtigen.

Gelukkig mogen de overige acht andere landen die derde worden in hun groep, nog eens vier tickets verdelen. Dus mocht de stand in poule A zo blijven, dan wacht Oranje een play-off met een ander uit het klasje nummers drie.

Op dit moment bezetten de volgende landen de derde plaats in hun poule: Nederland, België, Oekraïne, Schotland, Zwitserland, Hongarije, Rusland, Noorwegen en Albanië.

STER reclame