AFP

Parma is failliet verklaard. De Serie A-club heeft een geschatte schuldenlast van bijna honderd miljoen euro en kan al het hele seizoen geen salarissen uitbetalen. Na tien minuten had de rechter zijn oordeel al klaar.

Mogelijk maakt Parma het seizoen nog wel af via een noodfonds van de Serie A en de Italiaanse voetbalbond, maar dat plan is nog niet in gang gezet.

Troosteloos

Woensdag werd de voorzitter van Parma, Giampietro Manenti, gearresteerd op verdenking van het verduisteren en witwassen van geld. Hij had de supporters betere tijden beloofd door middel van een kapitaalinjectie.

Door de financiële problemen moest Parma in februari de competitieduels met Udinese en Genoa afzeggen. Er werden ook drie punten in mindering gebracht.

De club staat met negen punten op een troosteloze twintigste en laatste plaats in de Serie A. Vorig seizoen werd Parma nog zesde, maar vanwege de financiële situatie mocht de club niet meedoen aan de Europa League.

Doorstart na Parmalat-schandaal

De toekomst van de UEFA-Cup-winnaar van 1995 en 1999 hing in 2004 al eens aan een zijden draadje door het Parmalat-schandaal. Bij hoofdsponsor Parmalat was miljardenfraude gepleegd. De voetbalclub, eigendom van de Italiaanse multinational, kon toen nog maar net een doorstart maken.

Parma won de Italiaanse beker in 1992, 1999 en 2002. In 1993 werden ook de Europa Cup II en de Europese Super Cup nog gewonnen. 

STER reclame