Het nieuwe pak dat ebola-hulpverleners dragen
NOS Nieuws

Zo ziet het nieuwe ebola-pak eruit

  • Elger van der Wel

    Redacteur

  • Elger van der Wel

    Redacteur

Een volledig opnieuw ontworpen beschermend pak moet het werk van hulpverleners die ebola-patiënten helpen, een stuk gemakkelijker en veiliger maken. Een prototype werd gisteren gepresenteerd op het SXSW-festival in Austin, Texas. Het speciale ebola-pak moet een einde maken aan de belangrijkste problemen waar gebruikers van het huidige pak mee kampen.

Eén van de grootste problemen is dat de hulpverleners die het pak dragen het veel te warm krijgen. Het zweet loopt letterlijk hun laarzen in. En na drie kwartier moeten ze het pak uit doen, omdat ze anders last krijgen van oververhitting. Daarnaast is het huidige pak heel lastig uit te trekken. Het kost maar liefst 20 minuten; lang genoeg om alsnog besmet te raken met ebola.

Cocon

Het nieuwe pak is een stuk minder warm dankzij diverse koeltechnieken en het gebruik van speciale materialen. Het uittrekken van het pak is vele malen makkelijker en veiliger door een speciale ritssluiting, geïnspireerd op duikpakken, waarbij je de rits op de rug zelf open kunt maken door aan twee flappen te trekken. Door vervolgens voorover te buigen en aan twee riemen die aan het pak zitten te trekken, trek je het pak verder uit alsof je uit een cocon kruipt.

Het huidige pak dat ebola-hulpverleners dragen

Een ander probleem van het huidige pak, is dat het voor de drager heel lastig is om goed te kunnen kijken. Het pak bedekt namelijk het hele gezicht, op een bril na. Maar die bril beperkt het zicht aan de zijkanten. Een extra belemmering is dat de bril door de warmte vaak beslaat en dan zien de hulpverleners helemaal niets meer. Ook voor patiënten is het erg vervelend om alleen de ogen van de hulpverlener te zien.

Bij het prototype van het nieuwe pak is daar een oplossing voor gevonden; het hele gezicht van de hulpverlener is zichtbaar en hij kan gewoon opzij kijken. Bij de mond zit er een speciaal ademhalingssysteem dat voorkomt dat het vizier aan de binnenkant beslaat.

Het nieuwe ebola-pak is ontwikkeld door het Amerikaanse Johns Hopkins Center for Bioengineering Innovation and Design en de internationale gezondsorganisatie Jhpiego. Er werkte onder meer fabrikanten van sportkleding, ontwikkelaars van draagbare technologie en specialisten in koeltechniek mee aan het ontwerpen ervan.

Het pak is er uiteindelijk gekomen dankzij het U.S. Global Development Lab van USAID, de Amerikaanse organisatie voor ontwikkelingshulp. De organisatie probeert mensen uit de tech-industrie bij elkaar te brengen en samen te laten werken om, in dit geval, te helpen in de strijd tegen ebola. Dat doen ze onder meer met de Ebola Grand Challenge die ze hebben opgezet. Het nieuwe ebola-pak is daar één van de resultaten van.

Slimme pleister

En er zijn meer technologische ontwikkelingen uit voortgekomen die kunnen worden gebruikt in de strijd tegen ebola. Zo is er een slimme pleister gemaakt. Die kan bij patiënten op de borst geplakt worden geplakt en meet continu vitale informatie zoals lichaamstemperatuur, hartslag en ademhaling. Via Bluetooth kan die informatie continu worden uitgelezen. Een slim ontworpen tent waarin patiënten behandeld kunnen worden, is stukken koeler dan de tenten die nu gebruikt worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl