NOS Schaatsen

Knegt en Breeuwsma ook naar kwartfinales 1.000 meter

  • EPA
    Daan Breeuwsma komt net als Sjinkie Knegt op alle afstanden in actie

Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma hebben zich bij de WK shorttrack in Moskou weten te plaatsen voor de kwartfinales van de 1.000 meter. De twee Nederlandse mannen komen daardoor komend weekend op alle afstanden in actie. Freek van der Wart werd uitgeschakeld.

Knegt wist in de derde heat als eerste de finish te passeren (1.27,13). De Rus Dmitri Migoenov eindigde als tweede (1.27,41) en ging samen met Knegt verder. Breeuwsma werd in heat 6 tweede in 1.28,12. Hij eindigde achter Sin Da-woon uit Zuid-Korea en hield de Italiaan Yuri Confortola en de Amerikaan Keith Carrol achter zich.

Van der Wart redt het niet

Freek van der Wart wist zich niet de plaatsen. In heat 10, waar als enige vijf schaatsers op het ijs verschenen, eindigde hij als derde in 1.28,89. Semen Jelistratov (1.28,35) en Jon Eley (1.28,80) bleven hem nipt voor.

Topfavoriet Viktor An had geen moeite om zich te kwalificeren voor de volgende ronde. De Russisch regerend wereldkampioen op de kilometer won in 1.29,81.

Vrouwen

Bij de vrouwen gingen Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven ook naar de kwartfinales van de 1.000 meter. De Nederlandse vrouwen werden beiden tweede in hun heat. Rianne de Vries werd uitgeschakeld.

Van Kerkhof verscheen in de negende heat op het ijs. Ze moest alleen Choi Min-jeong voor zich dulden. De Zuid-Koreaanse won in 1.33,11 en nummer twee Van Kerkhof noteerde 1.33,34. De Britse Charlotte Gilmartin werd uit de wedstrijd gehaald. Zij kreeg een penalty.

Van Ruijven had meer moeite om de kwartfinales te bereiken. De 22-jarige rijdster uit Den Haag bleef nummer drie Tifany Huot Marchand maar net voor. Van Ruijven finishte in 1.35,69 en de Française deed dat in 1.35,78. Fan Kexin uit China ging als nummer één door (1.35,59).

De Vries uitgeschakeld

Rianne de Vries, de derde Nederlandse vrouw, kwam 0,05 seconden tekort in haar heat. De Japanse Yui Sakai won in 1.45,60. Zij ging samen met Veronique Pierron uit Frankrijk door naar de kwartfinales (1.45,63). De Vries kwam in 1.45,68 over de finish en eindigde daarmee als derde.

Van Kerkhof: heb niet de vorm die ik wil hebben

Er waren vrijdagmiddag in Moskou geen verrassingen. De favorieten gingen allemaal overtuigend verder. Shim Suk-hee, regerend wereldkampioene op de 1.000 meter, won de zevende heat. Ook de vrouwen die op het EK in Dordrecht op het podium stonden, Elise Christie, Patrycja Maliszewska en Sofia Prosvirnova, wisten de volgende ronde te bereiken.

Zondag

De kwartfinales, halve finales en de finale van de 1.000 meter worden zondag verreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl