NOS Wielrennen

'CIRC-rapport is een belediging'

Een dag na het uitkomen van het CIRC-rapport, druppelen de reacties vanuit het peloton binnen. Niet veel renners reageren op de conclusie dat er "nog altijd een dopingcultuur heerst". Geraint Thomas wel.

"Het is een belediging", stelt de geboren Welshman tegenover de BBC. "Als mensen zeggen dat de sport nog steeds vervuild is, zie ik dat als een belediging. In wezen zeggen ze dat ook ik iets verkeerd doe."

Thomas, die onlangs de Ronde van de Algarve op zijn naam schreef, fietst al jaren voor Team Sky. "Ik kan alleen maar iets zeggen over dit team. Ik weet hoe wij het doen. Kijk naar Brad en Froomey (Bradley Wiggins en Chris Froome, red.). Ik weet voor 99,9 procent zeker dat zij schoon zijn."

Spekenbrink: dapper van de UCI

Dapper van de UCI

Een ander geluid komt er uit de hoek van de ploegen. Iwan Spekenbrink is manager van de ploeg Giant-Alpecin en bovendien voorzitter van de AIGCP, de belangenvereniging van wielerformaties.

"Het is toch dapper van de UCI. Dat je van je eigen sport, waar jij de leiding aan geeft, zo nadrukkelijk blootlegt wat het dopingprobleem is."

De Nederlander stelt dat door dit rapport er eindelijk maatregelen kunnen worden genomen. "Nu kun je met echte aanbevelingen komen hoe het anders moet." Uit het rapport kwam onder meer het advies om renners ook 's nachts te controleren. "Misschien moeten we daar maar naar toe."

Giant-renner Tom Dumoulin is er niet op tegen. "Als dat betekent dat ik wedstrijden win in plaats van derde te worden, dan is het dat waard."

Oud-prof David Millar uitte kritiek op het rapport. Er zou te weinig gesproken zijn met actieve renners. Hij kan zich niet vinden in de conclusie dat er een dopingcultuur heerst in het huidige peloton, dat hij in 2014 verliet.

"Ik heb samengewerkt met nationale sportbonden, anti-dopingorganisaties. het WADA, wedstrijdorganisaties, de media, ben ploegleider geweest én renner in het grootste deel van de periode (1998-2014) waar CIRC onderzoek naar heeft gedaan. En toch vind ik weinig terug in het rapport van wat er echt speelt in het peloton. Het heeft haast iets tabloid-achtigs, de omschrijving dat er een dopingcultuur zou zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl