Luuc Eisenga is tegenwoordig directeur van de belangenvereniging voor profploegen AIGCP
NOS Wielrennen

'De strijd is nog niet gewonnen'

Volgens het maandag gepubliceerde CIRC-rapport is doping in het profpeloton nog aan de orde van de dag, maar is de situatie in vergelijking met een aantal jaren geleden wel verbeterd. Luuc Eisenga, directeur van de belangenvereniging voor profploegen AIGCP, onderschrijft dat. "De strijd is nog niet gewonnen. Dat is een serieuze conclusie en daar gaan wij werk van maken."

Volgens Herman Ram, directeur van de Nederlandse dopingautoriteit is het inderdaad noodzakelijk dat er werk van gemaakt gaat worden, want anders bestaat het gevaar van een terugval, aldus Ram. "Dat vrees ik echt. Het is nu een stuk beter, maar als we niet opletten dan moet je altijd vrezen dat je weer terugkeert naar vroeger."

Geen verrassingen

Zowel Eisenga als Ram zijn niet verrast door de conclusies die in het rapport staan. "In het rapport staat ook dat er minder gebruikt wordt en dat er minder renners zijn die gebruiken. En dat je nu ook kunt winnen zonder doping te gebruiken. De doseringen zijn afgenomen, dus er is heel veel gebeurd. Maar dopingvrij? Nee, dat is het niet. En eerlijk gezegd: helemaal dopingvrij lijkt me ook een illusie", aldus Ram.

"Je hoopt natuurlijk dat het gat tussen de stroper en de jager zo klein mogelijk is. We zijn ons er in de wielersport ook van bewust dat we een hele goede stap hebben gemaakt. Maar je kunt niet uitsluiten dat er nog steeds mensen zijn die vals spelen. Het opsporen van dat soort valsspelers zul je dus moeten intensiveren", zegt Eisenga.

We zijn nu toch bezig de wielersport te hervormen. Dan kunnen we maar beter met de aanbevelingen uit het rapport in de goede richting gaan hervormen.

Luuc Eisinga

Aanbevelingen

In het rapport van de CIRC staat een lijst met aanbevelingen die de commissie aan de UCI doet. De AIGCP gaat serieus kijken naar die aanbevelingen en zegt er alles aan te willen doen om de sport zo schoon mogelijk te krijgen.

Ook als dat betekent dat renners voortaan ook midden in de nacht van hun bed kunnen worden gelicht voor een dopingcontrole, zegt Eisenga (nu mag dat niet tussen 23:00 uur en 06:00 uur, red). "Dat is een moeilijke afweging, maar ik denk toch dat we de afweging moeten maken voor een schone en geloofwaardige sport."

"Een goede aanbeveling die ik heb gelezen is dat er een intelligence-centre komt binnen de anti-dopingunie van de UCI. We moeten op een slimmere, betere manier renners gaan testen. Als dat meer investeringen vraagt, en dat lijkt me ook logisch, dan moeten we met z'n allen ook zorgen dat dat geld er komt", aldus Eisenga.

Ook vindt Eisenga dat de financiële stabiliteit onder ploegen beter moet worden, zoals de CIRC dat ook in haar rapport schrijft. "Ook dat moet worden meegenomen. We zijn nu toch bezig de wielersport te hervormen. Dan kunnen we maar beter met de aanbevelingen uit het rapport in de goede richting gaan hervormen", aldus de directeur van de belangenvereniging voor profploegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl