NOS Wielrennen

Verbruggen vooral opgelucht na CIRC-rapport

Verbruggen vooral opgelucht na CIRC-rapport

Bij Hein Verbruggen overheerst de opluchting nadat de UCI het CIRC-rapport heeft gepubliceerd. "Dat op de allereerste plaats", zegt de oud-voorzitter van de UCI. "We zijn verlost van alle verdachtmakingen die ik twee jaar lang naar mijn hoofd heb gekregen."

Verbruggen was van 1991 tot en met 2005 voorzitter van de UCI en regeerde, volgens het rapport, met ijzeren hand. Er is geen bewijs dat de Nederlander in 2001 een positieve test van Lance Armstrong verdoezelde. Wel zou hij de Amerikaan te veel in bescherming hebben genomen en zo bij hebben gedragen aan de dopingproblematiek.

Ik heb een ander oordeel, waarbij ik niet wil zeggen dat ik best een beetje autocratisch kan zijn af en toe.

Voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen

Af en toe autocratisch

"Ik? Een vriend van Armstrong? Dat was ik niet", stelt Verbruggen. "Ik had een goede verstandhouding met hem en met veel renners. Daar ben ik eigenlijk een beetje trots op. Te nauwe contacten en dat we dingen onder de tafel hebben gestopt, niet dus!"

"De rest wat daarachter komt zijn waardeoordelen", gaat hij verder. "Je had dit anders moeten behandelen en dat zo moeten doen. Het is het oordeel van de commissie en ik heb misschien een ander oordeel. Waarbij ik niet wil zeggen dat ik best een beetje autocratisch kan zijn af en toe."

Cookson: Hein gedroeg zich als een soort keizer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl