NOS Wielrennen

Bar weer zorgt voor 42 uitvallers in Parijs-Nice

  • ANP
    Regen en kou in Parijs-Nice

Kou, wind en regen tijdens de voorlaatste etappe van Parijs-Nice. En dan moest het peloton ook nog eens zes cols over. Van de 148 renners aan de start haalden er slechts 106 de finish.

Onder de uitvallers in de door Tony Gallopin gewonnen koninginnenrit was Tom Dumoulin. "De tank was leeg. Ik ben niet goed hersteld van de zware etappe van donderdag", aldus de Nederlander, die van de WorldTour-wedstrijd door Frankrijk een doel had gemaakt. Donderdag reden de renners over de eerste bergen heen.

Dumoulin hoopte vooraf op een toptienklassering en wilde vooral goed zijn in de slotetappe die morgen op het programma staat; een tijdrit over 9,6 kilometer op de Col d'Èze. Maar een virus gooide nog tijdens zijn voorbereiding roet in het eten.

Wilco Kelderman was zaterdag de beste Nederlander. Hij kwam als zestiende over de finish op 2.17 van Gallopin, maar er had meer in gezeten. De kopman van Lotto-Jumbo zat op de laatste beklimming bij de favorieten, maar hij reed lek. "Het is tot nu toe niet mijn Parijs-Nice", twitterde de Nederlander, die als vijftiende aan de slotdag begint.

Achter Kelderman was het lang wachten op één van de favorieten voor de eindzege, Tejay van Garderen. De BMC-renner gaf liefst 4.57 toe en kan een goed klassement vergeten. Andere grote namen gaven nog meer tijd toe: Fabio Aru (+23.01), Rafal Majka (+27.02), Andrew Talansky en Bradley Wiggins (+27.37).

Naast Dumoulin stapten ook Luis León Sánchez (Astana), Rohan Dennis (BMC) en Tiago Machado (Katjoesja) af. Allen waren ze met ambities naar Frankrijk gekomen. Ook veel sprinters, onder wie Arnaud Démare, Nacer Bouhanni, Moreno Hofland en André Greipel, hielden het voor gezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl