NOS Nieuws

Opstelten 'like a boss' en Pechtold doet Macarena: de campagne in video's

De strijd om de gunst van de kiezer in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen speelt zich vooral af op tv en internet. Met verkiezingsfilmpjes en tv-optredens proberen landelijke en regionale partijen stemmen te trekken. Zo tegen het einde van de campagne hebben we een paar bijzondere momenten verzameld.

Iemand die afgelopen zaterdag met VVD-folders in de hand opviel was de vorige week opgestapte minister van Justitie Ivo Opstelten. Zijn partij benadrukte de actie met een campagnefilmpje met een flinke gitaarbeat onder de naam #likeaboss.

Opstelten: like a boss

"Na een mediastilte van 2,5 uur hebben we hem kunnen krijgen: Alexander Pechtold!" Zo verwelkomde Arjen Lubach gisteren de leider van D66 in zijn programma Zondag met Lubach. Pechtold moest daar onder meer rijmen en het antwoord op een vraag 'kleien'. Daarna volgde de opdracht: verwerk in uw antwoord de Macarena. En dus vertelde hij wat hij van het kabinet vond, terwijl hij de Macarena danste.

Pechtold doet de Macarena

Een ander landelijk kopstuk verscheen vorige week bij het programma De Kwis. PvdA-leider Diederik Samsom liet zich daar het vuur aan de schenen leggen door de cabaretiers Joep van Deudekom, Rob Urgert, Niels van der Laan en Jeroen Woe. Hij moest onder meer een toespraak houden waarin hij woorden als eerlijker, sterker en socialer niet mocht gebruiken.

Niet alleen de landelijke politici vielen op. Zo heeft PvdA Zeeland een verkiezingsspot gemaakt over de bevolkingskrimp in de regio. Met een goedkeurende blik kijkt de lijsttrekker van de partij naar PvdA'ers die condooms doorprikken. Want daarmee wordt bevolkingsgroei gestimuleerd, vertelt de voorman met een knipoog.

Condooms doorprikken met de Zeeuwse PvdA

Helemaal aan de andere kant van het land, in Groningen, probeert de Partij voor het Noorden kiezers te trekken met een animatiefilmpje. Een oudere man in een stoel vertelt wat hij van premier Rutte en minister Kamp vindt en hij spreekt over de gaswinning.

Verkiezingsfilmpje Partij voor het Noorden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl