De vergaderzaal van de Eerste Kamer
NOS Nieuws

'Leden Eerste Kamer stemmen vaak met dubbele pet'

Leden van de Eerste Kamer stemmen vaak over wetsvoorstellen waarbij ze zelf betrokken zijn vanwege hun bijbaan. Daardoor ligt het gevaar van belangenverstrengeling op de loer, concludeert de Volkskrant na onderzoek van de afgelopen 275 stemmingen.

Het lidmaatschap van de Eerste Kamer is een deeltijdbaan. Veel senatoren hebben daarom een bijbaan of hoofdfunctie naast hun politieke bezigheden. Als gevolg daarvan stemden de 75 leden van de senaat in deze zittingsperiode 675 keer over een wetsvoorstel waar ze vanwege hun nevenfunctie zelf belang bij hadden.

VVD-senator Frank de Grave stemde het meest met een 'dubbele pet'. Hij stemde 53 keer mee over thema's waarbij hij ook betrokken was vanwege een bijbaan. De Grave is naast zijn politieke functie onder meer voorzitter van de medisch specialisten en pensioenfonds PGGM, toezichthouder bij ING Bank Nederland en lid van een belangrijke werkgeversvereniging.

Familiebelangen

Vorig jaar legden de leden van de Eerste Kamer nog een internationale aanbeveling van de Group of States against Corruption naast zich neer. De organisatie van de Raad van Europa adviseerde om meer openheid te geven over familiebelangen.

Een van de senatoren die dat advies beoordeelden, was PVV-lijsttrekker Marjolein Faber. In februari werd bekend dat zij het bedrijfje van haar zoon inhuurde voor partijwerkzaamheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl