Een aantal Feyenoord-supporters is opgepakt op het Campo de Fiori in Rome.
NOS Nieuws

Politie start groot onderzoek naar relschoppers Rome

De Rotterdamse politie en het OM starten een groot onderzoek om de identiteit te achterhalen van de relschoppers in Rome. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de autoriteiten in de Italiaanse hoofdstad.

Degenen die in Rome betrokken waren bij de rellen en daar de dans ontsprongen, zullen in Nederland worden opgepakt en vervolgd, zegt de politie.

"Het verzamelen van alle mogelijke informatie is nodig voor dit strafrechtelijke onderzoek, maar ook van groot belang voor toekomstige voetbalwedstrijden hier in Nederland."

Medewerkers van de politie in Rotterdam zijn vandaag al in Rome geweest om de politie daar te helpen. Ze keken waar en hoe ze elkaar kunnen ondersteunen, zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Justitie in Nederland laat weten er alles aan te doen om de Italiaanse diensten te ondersteunen bij het aanpakken van de relschoppers. "Het is totaal onaanvaardbaar wat gisteren in het centrum van Rome is gebeurd", staat in een reactie op de rellen.

Onderzoek video's

Beelden die in Rome zijn gemaakt, worden met de politie Rotterdam gedeeld. Daarvoor is een speciaal team van rechercheurs samengesteld. Zij gaan de beelden minutieus onderzoeken om zoveel relschoppers te kunnen identificeren.

Burgemeester Aboutaleb stuurde eerder vandaag al een persoonlijke brief naar zijn ambtgenoot Marino.

Volgens justitie verziekt een groep relschoppers de boel voor andere voetballiefhebbers. "Die groep ordeverstoorders gaan we nog gerichter aanpakken", zegt een woordvoerder van justitie.

Opstelten

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat het bezig is de maatregelen in de voetbal- en overlastwet aan te scherpen. Die ligt nu voor behandeling in de Eerste Kamer. Zo krijgen burgemeesters daarmee meer mogelijkheden om langdurig een meldplicht, gebied- of groepsverbod op te leggen. Supporters die voor het eerst de fout in gaan, kunnen ook direct harder worden aangepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl