Arno Vermeulen, Bert van Marwijk, Jan Mulder en Kees Jansma waren te gast bij Studio Voetbal. NOS

"Genoten? Absoluut", zei Kees Jansma. "De sfeer vooraf in Leeuwarden, de emoties. En dan die eerste minuten, fantastisch."

Het was een echt derby-weekend, met confrontaties op het scherpst van de snede in Zwolle en Leeuwarden. Beide keren won de underdog. Jan Mulder was vooral onder de indruk van de emoties van Henk de Jong, de trainer van Cambuur, die zijn mentor Dwight Lodeweges versloeg in de Friese derby en zijn geluk niet op kon.

"De psychologie is belangrijk", aldus Arno Vermeulen. "Beide keren won de ploeg die eigenlijk het minste is."

"PSV speelt op de counter, maar wel heel goed" Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dat gold niet voor koploper PSV. De Eindhovenaren klopten vrijdag AZ met 4-2 in een spektakelstuk in Alkmaar.

"Een heerlijke wedstrijd", vond Jansma. "Ik vond het tempo goed, de beleving goed. De ijver van Luuk de Jong." 

"PSV is zo compleet. Ze hebben zoveel vertrouwen", zag Bert van Marwijk. "Vanuit de counter, inderdaad. Ze hebben alleen moeite om ploegen onder druk te zetten. Dat kan ook bijna niet met spelers als Depay. Dat is helemaal niet negatief bedoeld, hij is een jongen die het verschil maakt. Maar dat heb je met Cristiano Ronaldo of Ibrahimovic ook. Die zetten geen druk, die sparen om de volgende actie te maken." 

"We moeten stoppen om denigrerend te doen over countervoetbal", vindt Arno Vermeulen. "Als PSV eruit komt is het prachtig om te zien."

Van Marwijk legt de lat voor trainer Phillip Cocu iets hoger. "Als Phillip het erin kan krijgen dat ze wat makkelijker voetballen en wat beter gaan afjagen, dan worden ze echt goed. Maar PSV is nu al zo sterk, die worden zeker kampioen."   

PSV is nu al zo sterk, die worden zeker kampioen

Bert van Marwijk
"Misschien moet ik voorzichtiger zijn met Kramer" Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Behalve zijn defensieve ijver liet Luuk de Jong ook gewoon drie doelpunten noteren tegen AZ. De 20-jarige Fransman Sébastien Haller scoorde zelfs vier keer voor FC Utrecht tegen FC Dordrecht, Bas Dost deed dat in de Bundesliga tegen Bayer Leverkusen.

Zover is Michiel Kramer nog lang niet, maar de nummer twee op de topscorerslijst mocht van zijn trainer Henk Fraser, met wie Kramer al diverse keren in de clinch lag, wel weer eens in de basis opdraven tegen NAC Breda. Bij zijn rentree schoot hij ADO Den Haag direct met twee fraaie treffers naar de zege (3-2).

Na afloop was Fraser kritisch op zijn spits, die afgelopen maanden regelmatig in verband gebracht werd met Feyenoord. "Misschien moet ik een beetje voorzichtiger worden en niet verder dromen om spelers bij een grotere club te krijgen", sprak Fraser cryptisch.

Die boodschap werd instemmend ontvangen aan tafel bij Studio Voetbal. "Hij heeft wel echte spitsenkwaliteiten", vindt Van Marwijk. "Die jongen moet blij zijn dat hij zo'n trainer heeft. Een trainer die hem erop wijst dat als hij verder wil in zijn carrière, dat hij dan net iets meer moet brengen."

"Misschien kunnen we Van de Streek voor 25 miljoen verkopen aan Hull City?" Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In Engeland heeft tv-zender Sky Sports een recordbedrag betaald voor de rechten van de Premier League. In totaal brachten de voetbalrechten net iets meer dan 7 miljard euro op.

"Dat bedrag wordt zelfs nog hoger", weet Vermeulen. "We weten dat mensen tot op de Maagdeneilanden de rechten van de Premier League willen kopen. Het verschil tussen de clubs wordt heel groot. Bayern München krijgt straks ongeveer een zevende deel van Liverpool aan televisierechten." 

Een club als Sunderland, in de kelder van de Engelse competitie, krijgt volgend jaar 160 miljoen pond aan tv-rechten, omgerekend zo'n 200 miljoen euro. "Weet je wat de Nederlandse clubs per jaar te verdelen hebben", doceert Vermeulen. "Om en nabij de 80 miljoen, verdeeld over achttien clubs."

Jan Mulder ziet nog wel een voordeel: "Misschien dat we Sander van de Streek (met twee goals matchwinner voor SC Cambuur in de derby tegen Heerenveen, red.) voor 25 miljoen kunnen verkopen aan Hull City."

STER reclame