NOS SportAangepast

Na moeizame start winnen rolstoelbasketbalsters toch ruim van VS, mannen onderuit

Na moeizame start winnen Nederlandse rolstoelbasketbalsters toch ruim van VS

De rolstoelbasketbalsters hebben ook hun tweede groepsduel bij de Paralympische Spelen van Parijs gewonnen. Met 69-56 waren ze te sterk voor de Verenigde Staten. De Nederlandse mannen leden een kansloze nederlaag tegen de VS.

De vrouwenploeg, onder leiding van bondscoach Gertjan van der Linden, is regerend paralympisch, wereld- en Europees kampioen en geldt dus als topfavoriet voor de paralympische titel in Parijs. Maar Oranje had zaterdagavond behoorlijk lastig met de Amerikanen, die bij de vorige Spelen brons pakten.

Amerika pakte al snel een kleine voorsprong. Na een slordige fase van beide ploegen - de stand bleef minutenlang onveranderd - wist Nederland langzaam maar zeker het gat te dichten. Met name dankzij Mariska Beijer, die veruit het trefzekerst was aan Nederlandse kant.

Veerkracht

In het tweede kwart liepen de Amerikanen opnieuw flink uit en ook dit keer toonde Oranje veerkracht. De achterstand werd niet alleen goedgemaakt, Nederland sloeg direct een gaatje en stond halverwege de wedstrijd op een 32-28 voorsprong.

Na de rust liep Nederland nog verder uit en kwam het niet meer in de problemen. Oranje, dat maandag de groepsfase afsluit met een wedstrijd tegen Duitsland, gaat na de zege op Amerika aan kop in de poule.

Rolstoelbasketballers niet opgewassen tegen regerend kampioen Amerika

De Nederlandse mannen gingen in de Bercy Aerna in Parijs tegen de VS met 34-60 onderuit. De ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar had de eerste groepswedstrijd gewonnen van Australië, maar tegen de VS, dat regerend wereld- en paralympisch kampioen is, zat een zege er geen moment in.

Veel missers in eerste kwart

Frank de Jong opende de score voor Nederland tegen de VS, maar daarna stond het vizier van de Nederlanders niet meer op scherp. In het eerste kwart gingen slechts twee van de vijftien schoten raak. Bij de Amerikanen viel wel veel goed, waardoor de achterstand van Oranje na de eerste tien minuten al groot was: 4-17.

In het tweede kwart herpakte Nederland, en vooral Mendel op den Orth, zich. Op den Orth wist in het eerste kwart geen enkel punt te scoren, maar was in het vervolg wel op dreef en kon in het tweede kwart vijftien punten bijschrijven.

De 28-jarige Op den Orth ging in het derde kwart vrolijk verder met scoren en maakte eigenhandig de achterstand op de Verenigde Staten een flink stuk kleiner. Maar in het vierde kwart pakte Amerika het initiatief terug en bezorgde het Oranje toch een ruime nederlaag.

Nu tegen Spanje

De derde en laatste groepswedstrijd van de Nederlandse mannen staat zondag om 18.15 uur op het programma. Dan is Spanje de tegenstander.

Het gaat in de groepsfase niet om plaatsing voor de kwartfinales, want alle landen (acht in totaal) zijn daar bij voorbaat al zeker van. Wel is het op papier beter om als tweede te eindigen in de poule, want dan is in de volgende ronde de nummer drie van de andere poule de tegenstander. Als Nederland als derde eindigt, moet het tegen de nummer twee van de andere poule.