NOS SportAangepast

Eerste paralympisch goud Nederland: baanwielrenster Groot pakt titel op tijdrit

Eerste paralympisch goud Nederland: baanwielrenster Groot pakt titel op tijdrit

De eerste gouden medaille voor Nederland op de Paralympische Spelen in Parijs is binnen: baanwielrenster Caroline Groot heeft de paralympische titel gepakt op de tijdrit over 500 meter.

In de finale bleef ze de Française Marie Patouillet met 1,134 seconden voor. Het is voor Groot de eerste paralympische titel, nadat zij in Tokio al brons had gewonnen op dit onderdeel. Het brons in Parijs was voor de Canadese Kate O'Brien.

De Britse regerend paralympisch kampioen Kadeena Cox was de grootste bedreiging voor Groot, maar zij verprutste haar start volledig, ging onderuit en kreeg geen herstart van de jury. Daardoor kwam de weg naar paralympisch goud open te liggen voor Groot.

Groot toonde eerder op de dag in de kwalificatie voor de tijdritfinale al aan dat haar vorm goed was, toen ze haar eigen wereldrecord in de C5-klasse met 0,009 seconden had aangescherpt tot 35,390.

Dat Groot daarmee ruim een halve seconde (0.524) sneller reed dan Cox betekende niet dat Groot ook zomaar even het goud zou pakken.

Gecorrigeerde tijden

De gereden tijden werden gecorrigeerd op basis van de categorie waarin de rensters zijn ingedeeld. De tijd van Groot, actief in de C5-klasse, bleef staan op de tijd die de klok aangeeft zodra ze de finish passeerde. De tijd van Cox, actief in de C4-klasse (voor rensters met een iets grotere fysieke beperking dan de C5-klasse), werd iets naar beneden aangepast.

Na correctie van de tijden bleek dat Groot in de kwalificatie 0,046 seconden sneller was dan Cox.

Beide rensters zijn de afgelopen drie jaar wel regerend wereldkampioenen in hun eigen klasse. Op WK's worden de C4- en C5-wedstrijden wel aparte titels en gouden medailles verdeeld. Op de Paralympische Spelen worden ze, zoals ook wel gebruikelijk is in het atletiek, samengevoegd.

Tot een grote strijd tussen Cox en Groot kwam het in de finale dus niet, omdat Cox niet door de eerste bocht heen kwam.

Advertentie via Ster.nl