Bezoekers bekijken de Red Bull Racewagen die langs de boulevard in Zandvoort wordt gepresenteerd
NOS Sport

De GP van Nederland in Zandvoort: 300.000 bezoekers, plensbuien en bijzondere bochten

De twintig beste coureurs ter wereld zijn deze week te zien in de duinen van Zandvoort. Voor de vierde keer sinds de terugkeer in 2021 is het tijd voor de Grand Prix van Nederland.

Drie dagen lang staat Zandvoort in het teken van de Dutch Grand Prix. Zo'n 100.000 bezoekers per dag reizen af naar het golvende circuit in de duinen, vol met technische doordraaiers en bochten met een hellingshoek, uniek in de huidige Formule 1.

Naast de baan is er voor de fans genoeg te beleven met optredens van onder meer DI-RECT, Armin van Buuren, Davina Michelle en de Snollebollekes. Maar de echte actie is natuurlijk op de baan.

Donderdag komen alle coureurs aan op het circuit voor de persdag. Op vrijdag worden er twee vrije trainingen afgewerkt, om 12.30 uur en 16.00 uur. Dit is de kans voor de teams en coureurs om te wennen aan de baan en de goede afstelling te vinden.

Bezoekers schuilen voor een plotselinge regenbui op de boulevard

Het circuit in Zandvoort is atypisch ten opzichte van de andere banen, met name vanwege de derde en veertiende bocht. Deze bochten hebben 'banking'. Oftewel: ze zijn schuin. Dat zie je eigenlijk nergens anders op de huidige F1-kalender. Verder zijn er weinig lange rechte stukken en veel opeenvolgende snelle bochten. De trainingstijd zal goed gebruikt moeten worden.

Zaterdagmiddag volgt er een echte krachtmeting. Eerst is er nog een vrije training, en om 15.00 uur staat de kwalificatie op het programma. Dan wordt de startopstelling voor de race van zondag bepaald.

Het circuit, met centraal en bovenin het beeld de zogenoemde kombochten

Het absolute hoofdgerecht is natuurlijk zondagmiddag. Nadat Duncan Lawrence het Wilhelmus heeft gezongen, gaan de startlichten gaan om 15.00 uur uit. Ongeveer twee uur later weten we of Max Verstappen voor het vierde jaar op rij de GP van Nederland wint, of dat het evenement een andere winnaar kent.

Het belooft in ieder geval een spannende editie te worden. Verstappen en Red Bull begonnen het seizoen dominant, maar intussen wonnen ook McLaren (met Lando Norris en Oscar Piastri), Mercedes (met George Russell en twee keer Lewis Hamilton) en Ferrari (Carlos Sainz en Charles Leclerc) races.

Advertentie via Ster.nl