Tourblog
Tour 2024
NOS WielrennenAangepast

Girmay in tranen na etappezege • Groenewegen had gevoel de snelste te zijn

liveblog gesloten

À demain

Daarmee sluiten we het liveblog van vandaag af. Morgen zijn we terug met de vierde etappe, waarin het weer flink klimmen geblazen wordt. De rit is 140 kilometer lang, bijna 100 kilometer korter dan de etappe van vandaag, maar herbergt wel drie gecategoriseerde klimmen: twee van de tweede categorie en één van de buitencategorie.

De start is nog op Italiaans grondgebied, in Pinerolo. De finish is in Valloire in Frankrijk. Het peloton gaat rond 13.00 uur van start.

Profiel van de vierde etappe

Jakobsen net niet genoeg hersteld om mee te doen om ritzege

Fabio Jakobsen had gehoopt vandaag mee te kunnen sprinten om de ritzege, maar is zeker niet ontevreden met zijn zevende plaats. "Ik zat weer in de achtbaan die de finale van de Tour heet. Van rotonde naar rotonde, niet te veel remmen en ook niet te weinig, op de fiets blijven zitten", aldus de Nederlandse sprinter.

Jakobsen werd naar eigen zeggen perfect afgezet in de laatste bocht voor de finish. "Mijn sprint was net niet goed genoeg om mee te doen om de wint. De power is er wel, maar ben misschien niet helemaal honderd procent hersteld", doelt hij op het pittige openingsweekend dat de renners net achter de rug hebben.

Jakobsen na zevende plaats: 'Zat weer in achtbaan die de finale van de Tour heet'

Teunissen na zege ploeggenoot Girmay: 'Tour geslaagd'

"Tour geslaagd", zijn de eerste woorden van Mike Teunissen, nadat zijn ploeggenoot Biniam Girmay de derde etappe van de Tour de France op zijn naam heeft geschreven. "Voor deze ploeg betekent een overwinning op het hoogste niveau al heel veel, zeker met onze superster."

En over 'superster' Girmay gesproken: "Hij is een speciale", vertelt Teunissen. "Soms laat hij zich heel gemakkelijk wegdringen en soms gaat hij op 400 meter aan en komen ze er niet meer overheen. Hij kan veel."

Teunissen ziet 'superster' Girmay etappe winnen: 'Hij is een speciale'

Bekijk hier de volledige reactie van Dylan Groenewegen

Groenwegen was 'by far' de snelste, maar finisht als vijfde: 'Er was geen ruimte'

Bekijk hier de ontknoping van de derde etappe

Eritreeër Girmay verslaat favorieten en sprint naar eerste ritzege in Tour de France

Philipsen betrokken bij valpartij

Dat Jasper Philipsen zich niet kon mengen in de massasprint, had te maken met de valpartij op enkele kilometers voor de finish. De Belg lag daarbij en was daarmee uitgeschakeld voor de ritzege. Ook Mark Cavendish was betrokken bij de valpartij.

Groenewegen baalt van vijfde plaats

Dylan Groenwegen komt als vijfde over de finish en is daar niet blij mee. "Als je de snelste bent, moet je hier niet tevreden mee zijn." En volgens de Nederlander was hij by far de snelste. "Maar het gaat erom wie er als eerste over de streep komt en dat was ik niet."

"Er was geen ruimte", aldus Groenewegen, die in de finale opgesloten zat tussen de hekken en het peloton. "Ik ben hier echt niet blij mee. Ik wil gewoon winnen, daar gaan we voor."

Dylan Groenewegen

Bekijk hier de uitslag van de derde etappe

FINISH | Tranen bij Girmay

Voor het eerst in zijn carrière pakt Biniam Girmay een ritzege in de Tour de France. De Eritreeër, die al wel een Giro-etappe op zijn naam heeft staan, wordt tijdens het interview vlak voor de finish emotioneel. "Ik kan niet geloven dat ik nu win in de Tour, ongelooflijk."

FINISH | Carapaz nieuwe geletruidrager

Richard Carapaz komt als veertiende over de finish en neemt de gele trui over van Tadej Pogacar.

FINISH | Girmay wint!

Biniam Girmay sprint naar de zege! Dylan Groenewegen zit opgesloten aan de binnenkant en komt er niet meer voorbij.

Biniam Girmay

Nog 2 km | Van der Poel laat lopen

Mathieu van der Poel probeert even met alles wat hij nog heeft aan te sluiten bij het peloton, maar ziet na enkele kilometers in dat het een kansloze missie is. Philipsen zal het dus moeten doen zonder zijn luxe sprintaantrekker.

Nog 8 km | Van der Poel lek

Met zestig kilometer per uur dendert het peloton over de weg nu. De sprinttreintjes worden zichtbaar vooraan het peloton, maar Mathieu van der Poel is daar niet te zien. De Nederlandse wereldkampioen is een belangrijk onderdeel van de sprinttrein van Jasper Philipsen, maar rijdt nu lek en moet in de achtervolging.

Nog 17 km | Hard op weg naar Turijn

Het gaat nu hard op weg naar Turijn, waar voor het eerste deze Tour gesprint gaat worden om de ritzege.

Jasper Philipsen is de grote favoriet. De Belg eindigde in de laatste acht massasprints in de Tour zes keer als eerste en twee keer als tweede. De Nederlandse hoop is gevestigd op Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen. En we zullen ongetwijfeld ook Mark Cavendish van voren gaan zien. De Brit hoopt zijn 35ste etappezege in de Tour te boeken en het record alleen in handen te krijgen.

Nog 27 km | Einde solo-avontuur Grellier

Het solo-avontuur van Fabien Grellier zit er alweer op. De Fransman kreeg maximaal vijftig seconden voorsprong en hield het bijna veertig kilometer vol.

Nog 40 km | Voor het eerst 5 kilometerregel in de Tour

Tijdens deze Tour de France wordt geëxperimenteerd met het oprekken van de 3 kilometerregel. Die regel zorgt ervoor dat klassementsrenners in veel etappes vanaf drie kilometer voor de finish geen tijd meer kunnen verliezen voor het algemeen klassement en zich dus niet meer hoeven te mengen in het gedrang voorin het peloton.

Maar bij deze editie van de Ronde van Frankrijk wordt die 'veilige zone' bij enkele etappes opgerekt tot vier of zelfs vijf kilometer. Te beginnen met de etappe van vandaag, waarin voor het eerst de 5 kilometerregel geldt. Dit experiment is bedoeld om de koers veiliger te maken.

Nog 48 km | Grellier als eerste boven

Grellier behoudt op het klimmetje van de vierde categorie zijn voorsprong en komt als eerste boven. Hij pakt het enige bergpunt dat bovenop de Côte de Sommariva te verdienen was.

Grellier, die nog nooit een etappe won in een grote ronde, heeft nog ruim een halve minuut voorsprong op het peloton.

Nog 53 km | Grellier krijgt geen grote voorsprong

Het peloton gunt Grellier geen al te grote voorsprong. De Fransman krijgt niet meer dan een seconde of vijftig.

Ondertussen doemt ook het laatste klimmetje van de dag, de Côte de Sommariva, op.

Nog 62 km | Grellier kiest de aanval

We hebben eindelijk weer een aanvaller: Fabien Grellier. De Fransman rijdt weg uit het peloton, dat besluit om nog niet in de achtervolging te gaan. Grellier rijdt ongeveer een halve minuut voor het peloton uit.

Nog 65 km | Boogerd verwacht hectische finale

Dat het geen enerverende etappe is tot nu toe is een understatement, volgens analist en oud-wielrenner Michael Boogerd. "Maar dat hebben we iedere Tour wel een keer, een rit waarin het er rustiger aan toe gaat. En de renners zullen er niet mee zitten. Het is beter dan telkens op en af moeten en wringen in het peloton in die hitte."

Maar Boogerd verwacht in het slot van deze etappe nog wel het nodige spektakel. "We krijgen een hele hectische finale, omdat iedereen redelijk uitgerust aankomt. Dat kan redelijk gevaarlijk worden. Het spektakel zal vandaag in de staart zitten."

Michael Boogerd

Nog 73 km | Sobrero snoept Abrahamsen bergpunt af

De renners hebben ook het tweede klimmetje van de dag, Côte de Barbaresco, inmiddels achter de rug. En nog steeds rijdt iedereen bij elkaar, ook Cavendish is weer aangesloten.

Wel een kleine verrassing op de top van dit klimmetje. Matteo Sobrero is Jonas Abrahamsen, de leider in het bergklassement, te snel af bergop. Voor de Italiaan, die zich even wil laten zien in zijn eigen streek, is het zijn eerste bergpunt deze Tour.

Nog 85 km | 'Pitstop' voor Cavendish

Mark Cavendish, die zijn zinnen heeft gezet op de ritzege vandaag, rijdt op een kleine achterstand. De Brit maakt een korte pitstop, hij krijgt twee nieuwe wielen en gaat nu in de achtervolging op het peloton. Maar aansluiten zal geen probleem zijn, gezien het tempo dat het peloton rijdt.

Nog 90 km | 'Carapaz en Evenepoel zullen gaan sprinten voor het geel'

Tom Dumoulin verwacht een leuk duel tussen Richard Carapaz en Remco Evenepoel vandaag. Beiden hebben namelijk hun zinnen gezet op de gele trui, die nu om de schouders zit van Tadej Pogacar. "Carapaz en Evenepoel willen allebei heel graag de trui, dus die zullen er echt om gaan sprinten."

Dumoulin verwacht dat dit de enige kans is voor Carapaz en Evenepoel deze Tour om het geel te grijpen. "Carapaz is een echte racer, maar Evenepoel wil heel graag. Dus ik ben benieuwd wat er zal gebeuren. Ze weten ook dat de kans best groot is dat vanaf morgen voor de rest van de Tour Pogacar of Vingegaard in het geel zal blijven."

Nog 100 km | Renners bespreken EK-duel Frankrijk-België

Het gaat rustig genoeg in het peloton om het ook even over andere zaken dan wielrennen te hebben, namelijk voetbal. Vanavond staat op het EK het duel tussen Frankrijk en België op het programma en Arnaud De Lie en Bryan Coquard hebben daar zo hun eigen ideeën over.

De Lie voorspelt de wedstrijd tot in detail: "Mbappé maakt het eerste doelpunt uit een strafschop, daarna maakt De Bruyne gelijk met een vrije trap vanaf rechts. Openda scoort dan in de 92ste minuut, waardoor België wint."

Coquard houdt zijn voorspelling wat korter: "Frankrijk gaat winnen!"

'Lukaku is onhandig': EK-duel Frankrijk-België ook in Tourpeloton gesprek van de dag

De Tour de France is jarig

De etappe van vandaag is nog niet heel feestelijk te noemen. De renners hebben al honderd kilometer achter de rug en rijden nog altijd gezamenlijk over de weg. Toch is er reden voor een feestje, want de Tour de France is jarig. Het is 121 jaar geleden dat de allereerste Ronde van Frankrijk van start ging.

Nog 136 km | Pedersen wint tussensprint

De tussensprint zorgt voor wat actie in het peloton. Jonas Abrahamsen, leider in zowel het punten- als het bergklassement, mengt zich in de strijd om de punten in de hoop de groene trui te kunnen behouden, maar wordt voorbijgesneld door de pure sprinters.

Mads Pedersen is de snelste bij dit voorproefje van de massasprint straks in Turijn. Jasper Philipsen komt als tweede over de streep van de tussensprint.

Nog 141 km | Cavendish moe na openingsweekend

Mark Cavendish hoopt over ruim drie uur eindelijk het Tourrecord van meeste etappezeges in handen te hebben, maar is wel moe na het loodzware openingsweekend. "Maar dat is iedereen", weet de 39-jarige Brit. "Het terrein was lastig en veel renners hebben last van de hitte. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje."

Cavendish weet in elk geval precies hoe hij straks in Turijn de massasprint kan gaan winnen. In de laatste kilometer zitten een paar lastige bochten, maar volgens Cavendish gaat het om de negen kilometer daarvoor. "In de laatste bochten moet je voorin zitten, dat snapt mijn kind van zes ook nog. Na die bochten is er nog zevenhonderd meter voor de slotsprint."

Mark Cavendish

Nog 160 km | Abrahamsen sprokkelt bergpunten

In het begin van de etappe liet Jonas Abrahamsen zich al even zien door de tot nu toe enige demarrage van de dag te plaatsen en bij de eerste klim van de dag pakt de Noor opnieuw zijn moment. Hij rijdt weg uit het peloton, jut het publiek even op en denkt makkelijk de bergpunten te kunnen bijschrijven.

Jonas Rickaert deelt echter vlak voor de top een plaagstootje uit. De Belg wil dat Abrahamsen er nog wel even voor gaat sprinten. Dat doet Abrahamsen met succes en zo verstevigt hij zijn leiding in het bergklassement.

Nog 165 km | Eerste klimmetje van de dag

Het peloton begint over enkele kilometers aan de Colle de Tortone, een klimmetje van de vierde categorie. Maar onbeduidend is de Colle de Tortone allerminst.

Tortona is namelijk de plaats waar de legendarische Fausto Coppi, die in zijn roemrijke wielerloopbaan onder meer twee keer de Tour en vijf keer de Giro op zijn naam schreef, aan zijn einde kwam. Hij overleed aan de gevolgen van malaria.

Dag van Morgen: een plezierig uitstapje van Plaisance naar Turijn, met Coppi in gedachten

Nog 175 km | Philipsen grote favoriet

Jasper Philipsen won vorig jaar vier etappes in de Tour. Ook dit jaar behoort de Belg tot de topfavorieten voor de sprintetappes. Voorafgaand aan de derde rit vertelt Philipsen wel een beetje gezonde spanning te hebben.

"De belangen in de Tour zijn nog iets groter dan in een andere wedstrijd. Alles wordt meer op de voet gevolgd, maar sprinten blijft sprinten. Sprinten blijft zo snel mogelijk aan de meet zijn."

Gezonde spanning bij Philipsen: 'Belangen iets groter, maar sprinten blijft sprinten'

Nog 184 km | Nog geen kopgroep

Het tempo in het peloton is wel iets omhooggegaan, maar nog altijd is er geen serieuze kopgroep.

Nog 202 km | Jakobsen beetje nerveus

Fabio Jakobsen is een van de sprinters die vandaag in Turijn een gooi willen doen naar de ritzege. "Ja, ik ben wel een beetje nerveus", erkent de Nederlander, die in zijn carrière al één keer een Touretappe won.

"Mannen met grote motoren, een grote tank zullen zich mengen. Het zal een drukbezette sprint worden", verwacht Jakobsen.

Jakobsen benieuwd hoe hij openingsweekend heeft verteerd: 'Maar zie het wel zitten'

Nog 213 km | Noren zetten zelf punt achter vlucht

Jonas Abrahamsen en Johannes Kulset zien het toch niet zo zitten om met zijn tweeën de hele dag vooruit te rijden. Ze gaan zelfs stilstaan langs de weg om te wachten op het peloton.

Abrahamsen en Kulset

Nog 222 km | Twee Noren in de aanval

Daar is dan toch de eerste demarragepoging. Het is de Noor Jonas Abrahamsen van Uno-X , leider in zowel het punten- als het bergklassement, die het initiatief neemt. In zijn wiel zit zijn ploeg- en landgenoot Johannes Kulset.

Het peloton doet geen enkele moeite het duo bij te halen en dus vormen de twee Noren de vlucht van de dag. Hun voorsprong is inmiddels al anderhalve minuut.

Nog 227 km | Nog geen enkele demarrage

In de eerste kilometers is er nog geen enkele renner die een poging waagt om te demarreren. Het peloton rijdt nog over de volle breedte van de weg, wat erop duidt dat het tempo nog niet hoog is.

Départ réel | Etappe drie officieel van start

Daar is het officiële startsein voor de derde etappe van deze Tour de France. Dus is nu de vraag: welke renners willen in de vlucht van de dag zitten? We gaan het waarschijnlijk snel zien.

Départ fictif | Renners onderweg!

De renners stappen op voor de 230,8 kilometer lange derde etappe. Ze rijden op hun gemak weg uit Piacenza. Na een aantal geneutraliseerde kilometers, zal het officiële startsein gegeven worden. Dat zal over een minuut of vijftien zijn.

Groenewegen met wel heel speciale bril

Dylan Groenewegen verschijnt met een wel heel bijzondere bril aan de start. De bril bedekt namelijk niet alleen zijn ogen, ook over zijn neus zit een kapje. "Ik wil niet dat er wind onder mijn glas komt, het is een aero-dingetje", verklaart de Nederlandse sprinter.

"Ik mag hopen dat het werkt. Anders rij ik voor niks de hele dag voor schut."

Groenewegen met speciale bril: 'Hoop dat het werkt, anders rij ik voor niks voor schut'

Eerste echte kans voor Cavendish

Cees Bol is een van de sprintaantrekkers van Mark Cavendish, die deze Tour jaagt op zijn 35ste etappezege. En volgens de Nederlander was de spanning voelbaar in de bus van de Astana-ploeg. "Het is toch de eerste echte kans, dat maakt ons wel nerveus."

Bekijk hier het hele interview:

'Spanning is voelbaar, is de eerste echte kans', volgens Cavendish' ploeggenoot Bol

Kan Cavendish dit jaar wél record breken?

Vorig jaar lukte het Mark Cavendish niet om voor de 35ste keer in zijn carrière een etappe in de Tour de France te winnen, maar dit jaar zijn er weer nieuwe kansen. Te beginnen met de etappe van vandaag.

Als het de inmiddels 39-jarige Brit lukt om te winnen in Turijn, gaat hij Eddy Merckx voorbij. Op dit moment deelt hij met 34 etappezeges in de Tour het record nog met het Belgische wielericoon.

'Jakobsen zal vermoeid zijn, maar we gaan ons best doen'

Na twee zware etappes in Italië, waarin hij snel moest lossen en op grote achterstand binnenkwam, hoopt Fabio Jakobsen vandaag wel van voren te zitten. De rit naar Turijn eindigt namelijk waarschijnlijk in een massasprint.

"Het was een zwaar begin voor de Tour voor Fabio en alle ander sprinters", zegt Matt Winston. De ploegleider van DSM-firmenich PostNL zag dat Jakobsen net als in de Giro nog niet in goede vorm steekt. "We willen vandaag zorgen dat hij aan sprinten toe kan komen, we gaan Fabio de beste mogelijkheid geven."

Dat Jakobsen na de ontberingen in Italië vandaag kans maakt op de zege is onwaarschijnlijk. "Natuurlijk zijn het zware dagen geweest, hij zal vermoeid zijn. Maar we gaan gewoon ons best doen en kijken hoe het gaat."

Fabio Jakobsen

Strijd om gele trui

De sprinters zijn dus aan zet vandaag, maar ook de gele trui ligt voor het grijpen. Dat zit zo: Pogacar staat in tijd precies gelijk met Remco Evenepoel, Vingegaard en Richard Carapaz. En dan gaan klasseringen in de etappe een rol spelen.

Wat blijkt: als Evenepoel maandag twee plekken voor Pogacar eindigt, dan is de Belg de nieuwe geletruidrager. En daar zou Pogacar niet eens rouwig om zijn, zo bleek uit een kort gesprekje tussen hem en Evenepoel kort na de finish.

"Heb jij het geel?", vraagt Pogacar. "Nee, het wit", antwoordt Evenepoel. Pogacar: "Ik wilde eigenlijk een klein gaatje laten, zodat jij het geel zou pakken." Evenepoel zelf gaat vandaag van start in de witte jongerentrui. Maar het geel in zijn eerste Tour lonkt.

Strijd om gele trui (som van klasseringen in etappe 1 en 2)

1. Pogacar: 4+14=18
2. Evenepoel: 8+12=20
3. Vingegaard: 16+13=29
4. Carapaz: 22+10=32

Eerste kans voor sprinters

Na twee pittige etappes met flink wat hoogtemeters is het parcours van de derde etappe vlakker. Onderweg komen de renners drie klimmetjes van de vierde categorie tegen, maar die zullen een massasprint waarschijnlijk niet kunnen voorkomen.

Profiel van de derde etappe

Bonjour!

Welkom bij de derde etappe van de Tour de France. Het peloton finisht vandaag voor het laatst deze Tour op Italiaans grondgebied, in Turijn om precies te zijn. Het peloton wordt daar rond 17.15 uur verwacht. De officiële start is 230,8 kilometer eerder, om 11.35 uur, in Piacenza.