Kamervoorzitter Bosma
NOS Nieuws

Kamervoorzitter Bosma wil dat Europees Parlement scherp is op Russische inmenging

Tweede Kamervoorzitter Bosma vraagt de voorzitter van het Europees Parlement actie te ondernemen om de integriteit van de Europese verkiezingen te waarborgen. In een brief aan voorzitter Metsola verwijst hij naar het Kamerdebat begin deze maand over mogelijke beïnvloeding door Rusland van Nederlandse politici. De Kamer toonde zich toen zeer bezorgd over berichten uit Tsjechië over het betalen van Europese politici door Rusland, onder wie ook Nederlanders.

Bijna de hele Kamer schaarde zich achter een motie van NSC-leider Omtzigt en PVV-voorman Wilders dat de zorgen over "Russische propaganda" moeten worden overgebracht aan Metsola en dat heeft Bosman nu dus gedaan.

'Het gaat ook om de kandidaten'

In zijn brief schrijft hij dat de Russische activiteiten de veiligheid van landen in Europa en de integriteit van de verkiezingen raken. Volgens hem gaat het daarbij niet alleen om de verkiezingen zelf, maar ook om de kandidaten. Hij benadrukt dat het Europees Parlement moet zorgen voor een "transparant verkiezingsproces".

De Kamervoorzitter vult aan dat de Kamer zich ook zorgen maakt over de korte tijd die het Europees Parlement nog maar heeft om hier werk van te maken. De Europese verkiezingen zijn van 6 tot en met 9 juni. In Nederland gaan de kiezers op 6 juni naar de stembus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl