Joost Klein
NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar wangedrag Joost Klein gestopt wegens gebrek aan bewijs

Het onderzoek naar wangedrag van Joost Klein tijdens het Eurovisie Songfestival is stopgezet wegens gebrek aan bewijs. Dat schrijft de openbaar aanklager in Zweden in een persverklaring over het voorval met een cameravrouw.

Volgens het onderzoek heeft Klein een "beweging gemaakt die de camera van de vrouw heeft geraakt". Het incident gebeurde in een flits en werd verschillend geïnterpreteerd door de ooggetuigen. De cameravrouw deed aangifte van het incident. Dat leidde tot diskwalificatie van de Nederlandse inzending op de dag van de finale van het songfestival.

Het onderzoek is nu gesloten omdat de aanklager "niet kan bewijzen dat de beweging grote angst kon veroorzaken of dat dat de bedoeling was van Klein".

Het management van Joost Klein zegt dat de afgelopen maanden verschrikkelijk zwaar waren. "Hoewel we graag overal ter wereld optreden, voelde het niet helemaal goed. We zijn als team ontzettend blij en opgelucht dat er nu een einde is gekomen aan deze onzekere periode. Eindelijk kunnen we het hardop zeggen: er is nooit een reden voor deze zaak geweest."

Zaak nog niet afgedaan

AVROTROS laat weten de diskwalificatie van het begin af aan "onnodig en disproportioneel" te hebben gevonden "en dat blijkt nu ook zo te zijn". De omroep is nog steeds "hevig teleurgesteld" dat het zo moest aflopen voor Klein. De zaak is hiermee voor de omroep nog niet afgedaan. "De volgende stap is dat er op korte termijn een gesprek komt met de directie van de EBU over deze kwestie."

AVROTROS zei na het incident dat Klein "een dreigende beweging" had gemaakt naar de vrouw, nadat hij tegen de afspraken in was gefilmd. De omroep protesteerde tegen de diskwalificatie, maar organisator EBU hield voet bij stuk.

In juni zei de omroep er niet zeker van te zijn volgend jaar te willen deelnemen aan de competitie. Er moeten eerst structurele aanpassingen worden gedaan aan het songfestival, zei AVROTROS toen in een verklaring. Een aantal landen deed melding bij de EBU van een onveilige sfeer dit jaar in Malmö.

In de reactie van vandaag zegt de omroep dat er nog geen antwoord is gekomen van de EBU op de uitgebreide bezwaarbrief aan de EBU over de gang van zaken achter de schermen.

EBU-besluit onveranderd

De EBU zegt achter het besluit te blijven staan om Klein uit te sluiten van de finale. Die beslissing is na intern onderzoek genomen volgens de procedures en omgangsregels van het Eurovisie Songfestival, staat in een verklaring.

Het onderzoek van de Zweedse politie ging erover of er een misdrijf was gepleegd en niet of de Eurovisieregels waren overtreden, zegt de EBU. "Deze nieuwe ontwikkeling heeft daarom geen invloed op ons besluit, daar staan wij nog volledig achter."

Nieuwe getuigen

Klein heeft de aantijgingen altijd tegengesproken. In de dagen na het incident zei hij dat hij wilde dat er nieuwe getuigen, die in Nederland wonen, zouden worden gehoord. Of dat ook is gebeurd, is niet duidelijk.

Joost Klein zou optreden met het nummer Europapa. Het nummer was al voor het songfestival populair en kwam daarna in 21 Europese landen in de Spotify-lijst van 50 meest gedraaide nummers.

Advertentie via Ster.nl