Deelnemer Eden Golan voor de finale van het songfestival met de Israëlische vlag
NOS Nieuws

Rel om weren EU-vlag op songfestival: 'Geschenk voor vijanden Europa'

De Europese Commissie heeft met teleurstelling gereageerd op het weren van de EU-vlag tijdens de finale het Eurovisie Songfestival. Volgens songfestivalorganisator EBU was het Eurovisie-vlaggenbeleid dit jaar niet anders dan vorig jaar en wordt er volgend jaar opnieuw naar gekeken.

De Europese Commissie reageert op een bericht op X van Europarlementariër Dorin Frasineanu afgelopen zaterdag. Hij schreef dat hem de toegang tot het Eurovisie Songfestival was ontzegd met de EU-vlag. "De beveiliging heeft ons verteld dat het 'politiek' en 'niet toegestaan' is. Hoe kan de EBU de EU-vlag verbieden op het grootste evenement van Europa?", zei Frasineanu.

Vicevoorzitter van de Commissie Margaritis Schinas noemde het verbod van de vlag in Politico "verbijsterend" en "een geschenk aan de vijanden van Europa". Hij zei ook dat het besluit van de EBU om "voor de eerste keer" vlaggen van andere landen dan die van de deelnemende landen uit te sluiten, slecht getimed was, gezien de Europese verkiezingen volgende maand. "En wat heeft dit voor nut?"

De EBU zegt tegen Politico dat het vlaggenbeleid dit jaar "hetzelfde was als in 2023". Dat betekent volgens een woordvoerder dat fans alleen vlaggen van "deelnemende landen en de regenboog-/pridevlaggen" mochten meenemen. Politico wijst er echter op dat vorig jaar tientallen EU-vlaggen duidelijk in het publiek te zien waren.

Schinas zei dat hij de kwestie met het management van de EBU zal bespreken. "Ik ga met ze praten. Ik laat dit niet passeren", zei hij. "Ik ga op zoek naar een verklaring."

Volgend jaar opnieuw kijken

In een verklaring herhaalt de EBU nu dat "net als in voorgaande jaren, zoals 2023," het beleid van de (Zweedse publieke omroep) SVT erop stond om de vlaggen van de deelnemende landen en de regenboogvlaggen toe te staan.

"Er is nooit een uitdrukkelijk verbod op de EU-vlag opgenomen in het schriftelijke beleid. Vanwege de toegenomen geopolitieke spanningen werd het vlaggenbeleid dit jaar strenger gehandhaafd door de beveiliging. Samen met onze nieuwe gastomroep gaan we opnieuw kijken naar het vlaggenbeleid voor 2025." Volgend jaar wordt het songfestival gehouden in Zwitserland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl