Rook boven Beiroet na een aanval eerder vanochtend
NOS NieuwsAangepast

Leger Israël valt Libanon binnen, grondoorlog tegen Hezbollah begonnen

Het Israëlische leger is begonnen met een grondoffensief in Libanon. Het gaat om "beperkte en gerichte" acties tegen Hezbollah-doelen in het zuiden van Libanon, zegt het leger in een verklaring.

De doelen liggen volgens Israël in dorpen dicht bij de grens met Israël. Ze zouden een acute bedreiging vormen voor dorpen in Noord-Israël. De grondtroepen krijgen volgens het leger ondersteuning van de Israëlische luchtmacht voor operatie Northern Arrows.

Over het precieze verloop van de strijd is nog veel onduidelijk omdat journalisten worden weggehouden bij de gevechten. Getuigen melden aan persbureau Reuters dat het grensplaatsje Aita al-Shaab zwaar onder vuur is komen te liggen en er drones en helikopters vliegen. In het nabijgelegen Rmeish waren ook de lichtsporen van aanvallen te zien.

Bekijk hier de eerste beelden van vannacht:

In reactie op de aanval schoot Hezbollah vannacht circa vijftien raketten de grens over, richting de streek Boven-Galilea en het grensplaatsje Metula. Ongeveer de helft daarvan werd door het raketschild uitgeschakeld, de rest sloeg in zonder dat er sprake was van slachtoffers of schade. Volgens Hezbollah waren de aanvallen gericht tegen Israëlische militairen.

'Geen langdurige bezetting'

Het is de eerste keer sinds 2006 dat Israëlische militairen op Libanees grondgebied actief zijn. Toen trok Israël de grens over om enkele weken lang Hezbollah in eigen land te bestrijden. Er zijn vooralsnog geen berichten over directe confrontaties tussen Israëlische militairen en Hezbollah-militanten.

Israëlische functionarissen zeggen tegen CNN dat de militaire operatie op de grond niet zal leiden tot een "langdurige bezetting". Israël bezette tussen 1982 en 2000 grote stukken van Zuid-Libanon om een buffer te vormen tegen Palestijnse aanvallen.

De nadruk ligt dit keer volgens de bronnen echt op het uitschakelen van dreiging voor Israël, al konden de functionarissen niets zeggen over de duur van het grondoffensief.

Beschietingen in het zuiden van Libanon

Gisteravond gingen luchtaanvallen op doelen in Libanon door. Onder meer de zuidelijke voorsteden van Beiroet werden getroffen. Israël had daarvoor burgers in de buurt van meerdere gebouwen gewaarschuwd om te vertrekken. Op beelden waren explosies en grote rookwolken te zien.

Het dodental van Israëlische aanvallen op Libanon is opgelopen tot boven de duizend, zegt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Alleen al gisteren kwamen zeker 95 burgers om het leven.

Op deze geverifieerde beelden zie je explosies in Beiroet, gisteravond:

Het grondoffensief was verwacht. Minister Gallant van Defensie zei gisteren dat "de volgende fase van de oorlog spoedig zal beginnen". Amerikaanse media meldden dat de regering in Washington op de hoogte was gebracht door Israël.

In de avond wees het leger drie gebieden in Noord-Israël aan als "afgesloten militaire zone". Burgers mogen daar nu niet meer komen.

Het Israëlische veiligheidskabinet sprak afgelopen avond over de volgende stappen in de strijd tegen Hezbollah. Media berichtten na afloop dat daar groen licht is gegeven voor verdere acties.

Israël zegt dat de militaire acties zijn gericht tegen Hezbollah. In deze video zie je wat Hezbollah is:

Wat is Hezbollah en wat willen ze?

Het noorden van Israël heeft al maandenlang te maken met raketbeschietingen door Hezbollah vanuit Libanon. Als gevolg daarvan zijn tienduizenden mensen geëvacueerd. Door de korte afstand die de raketten moeten overbruggen hebben burgers te weinig tijd om de schuilkelder op te zoeken.

Hezbollah schiet de projectielen naar eigen zeggen af om Hamas in de Gazastrook te steunen en wil pas stoppen als in Gaza een staakt-het-vuren geldt. Israël wil dat de beschietingen onmiddellijk stoppen en heeft de terugkeer van de geëvacueerde burgers afgelopen maand tot oorlogsdoel gemaakt.

Israël grenst in het noorden aan Libanon

De afgelopen dagen voert Israël luchtaanvallen uit op doelen verspreid over Libanon. Ook de hoofdstad Beiroet wordt geregeld onder vuur genomen. Eind vorige week werd daar Hezbollah-leider Hassan Nasrallah gedood bij een aanval.

'Israël zal doelen niet bereiken'

De nieuwe tijdelijk leider van de militante beweging, Naim Qassem, zegt dat Hezbollah is voorbereid op een grondoffensief. "Israël zal zijn doelen niet bereiken", zei hij gisteren in een videoboodschap.

Daarin zei Qassem verder dat de strijd van Hezbollah tegen Israël doorgaat. "Andere organisaties zouden in elkaar storten, maar wij niet. We zullen zegevieren." Wel zei hij dat het een lange strijd wordt en dat strijders geduld moeten hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl