Israëlische troepen na een aanval vanuit Libanon op Kibboets Saar, vlak bij de grens
NOS NieuwsAangepast

Legerchef Israël: luchtaanvallen op Hezbollah banen weg voor mogelijke inval Libanon

De chef van het Israëlische leger, Herzi Halevi, zegt dat de luchtaanvallen in Libanon zullen doorgaan, om Hezbollah te verzwakken en om de weg vrij te maken voor "een mogelijk grondoffensief". Halevi deed zijn uitspraken terwijl hij een bezoek bracht aan het noordelijke front.

Israël heeft tegelijkertijd reservisten opgeroepen voor de strijd tegen Hezbollah in Libanon. Het gaat om twee brigades die zijn opgeroepen. Dat zijn tussen de 4000 en 8000 militairen die nu bovenop het beroepsleger in het noorden van Israël komen.

Vanavond komt ook het Israëlische veiligheidskabinet bij elkaar. Premier Netanyahu heeft een vergadering gepland om 20.00 uur lokale tijd (19.00 uur in Nederland). Het ligt voor de hand dat Netanyahu ook daar de strijd tegen Hezbollah gaat bespreken met zijn ministers.

'Grote klap voor Hezbollah'

Israël begon maandag met het uitvoeren van hevige luchtaanvallen op Libanon. Daarbij vielen volgens Libanon bijna 600 doden. Israël zegt de veiligheid aan de noordgrens te willen herstellen. Het land wil dat er een einde komt aan de raketbeschietingen door Hezbollah, waardoor de tienduizenden geëvacueerde burgers terug kunnen keren naar hun huizen.

Legerchef Halevi sprak vandaag de troepen toe in het noorden van Israël en benoemde opnieuw dat doel. "Om dat te bereiken bereiden we het proces van een manoeuvre voor, wat betekent dat jullie vijandelijk gebied zullen binnengaan, dorpen zullen binnengaan die Hezbollah heeft voorbereid als grote militaire buitenposten, met ondergrondse infrastructuur, verzamelpunten en lanceerposten", zei Halevi.

"Jullie gaan naar binnen, vernietigen de vijand daar en vernietigen op beslissende wijze hun infrastructuur. Dit zal ons in staat stellen om de bewoners van het noorden daarna veilig terug te sturen."

Het hoofd van de noordelijke strijdkrachten van Israël, generaal-majoor Ori Gordin, sprak eerder op de dag van "een grote klap voor de slagkracht van Hezbollah, met de focus op hun vuurkracht, en een zeer grote klap voor de commandanten".

Volgens hem is een volgende fase aangebroken. "Nu moeten we de veiligheidssituatie in het noorden veranderen, en we moeten volledig voorbereid zijn om actie te ondernemen."

Het Israëlische leger zegt vandaag 280 posities van terreurbeweging Hezbollah te hebben geraakt. Het Libanese ministerie van Volksgezondheid zegt dat er bij deze aanvallen 20 doden zijn gevallen.

Het is de derde opeenvolgende dag van hevige Israëlische luchtaanvallen in Libanon, voornamelijk in de gebieden waar Hezbollah actief is. Volgens de VN zijn er de afgelopen dagen 90.000 Libanezen op de vlucht geslagen. Hezbollah zegt door te zullen gaan met raketbeschietingen op Israël zolang er geen staakt-het-vuren is in Gaza.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl