Israëlische soldaten tijdens een oefening in het noorden van het land, begin juli 2023
NOS NieuwsAangepast

Israëlische leger in hoogste staat van paraatheid om dreiging Iran

Het Israëlische leger is in de hoogste staat van paraatheid vanwege de dreiging uit Iran. Uit voorzorg zijn er al tientallen gevechtsvliegtuigen in de lucht.

Schoolreizen en andere activiteiten voor jongeren zijn voor de komende dagen afgelast. De maatregelen zijn bekendgemaakt door legerwoordvoerder Daniel Hagari.

Verwacht wordt dat Iran een aanval op Israëlisch grondgebied gaat uitvoeren. De Amerikaanse president Biden denkt dat dit snel gaat gebeuren, daarom heeft hij een weekend in zijn vakantiehuis in thuisstaat Delaware afgebroken om met zijn veiligheidsadviseurs in Washington te overleggen.

Vrachtschip gekaapt

Iran heeft vandaag een vrachtschip met een Israëlische link gekaapt in de Straat van Hormuz. Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde hebben het geënterd via een helikopter. Het Witte Huis heeft de commando's opgeroepen om onmiddellijk het schip te verlaten. De inname is een "grove schending van het internationaal recht en een daad van piraterij", zegt een woordvoerder.

Iran dreigde de afgelopen tijd met wraak voor luchtaanvallen op zijn consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus op 1 april, vermoedelijk door Israël, waarbij zeven officieren van de Revolutionaire Garde zijn omgekomen.

Meerdere leiders roepen Iran op om te de-escaleren, zoals demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot:

Het Israëlische leger heeft Iran gewaarschuwd voor de consequenties als het "de situatie laat escaleren". De Amerikaanse defensieminister Austin belde met zijn Israëlische collega Gallant om hem er nogmaals te verzekeren dat Israël op onvoorwaardelijke Amerikaanse steun kan rekenen bij een aanval van Teheran.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken sluit morgen de ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran. Ook het consulaat in Erbil in Irak blijft uit voorzorg dicht. KLM heeft besloten voorlopig niet over Iran en Israël te vliegen, maar vliegt nog wel van en naar Tel Aviv.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl