Hulpdiensten zoeken in het puin naar de vermisten
NOS NieuwsAangepast

Zoektocht naar twee vermisten na explosie Rotterdam begonnen

De Rotterdamse politie is begonnen met het onder het puin zoeken naar de twee mensen die nog vermist worden na de explosie van afgelopen maandag.

De sloop van het pand aan de Schammenkamp, in de Zuidwijk, is volgens de politie voorspoedig verlopen. Afgelopen nacht is er doorgewerkt aan het afbreken van het zwaar gehavende gebouw. Het puin wordt nog steeds met machines opgeruimd, voordat hulpverleners tussen het puin gaan zoeken.

Bekijk hier hoe de zoektocht gaat:

Politie begonnen met zoektocht naar twee vermisten na explosie Rotterdam

"We gaan het centimeter voor centimeter opruimen om maar dichter bij die eventuele stoffelijke overschotten te komen", zegt woordvoerder Gijs van Nimwegen. "Misschien vinden we over twee minuten wat, maar het kan ook zomaar morgen worden, daar is nog niks over te zeggen."

Sporen

Volgens de politie kan het onderzoek in het puin veel tijd in beslag nemen, omdat ook sporen moeten worden vastgelegd. "Dat onderzoek geeft hopelijk op een later moment de nabestaanden en betrokkenen antwoorden over wat er heeft plaatsgevonden en hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Families van de vermisten worden door familieagenten op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen. "We hebben met heftige emoties te maken", zegt Van Nimwegen. "De familieleden verkeren in de ergste nachtmerrie die je maar kunt verzinnen. We houden ze van minuut tot minuut op de hoogte. Mensen voelen zich dodelijk ongerust."

Er zijn niet alleen een dode en vermisten, maar door de explosie raakten ook nog twee mensen gewond.

Familie het terrein op

Gisteren gingen familieleden van een van de slachtoffers het terrein op uit frustratie over het uitblijven van een zoekactie. Zij werden aanvankelijk gevraagd om te vertrekken, maar mochten later na overleg met agenten alsnog het terrein op. Familieleden haalden daarop een lichaam uit het puin vandaan.

"Wij zijn moslims, wij moeten onze lichamen begraven", zei een ongerust familielid tegen de NOS. Hij doelde hiermee op het islamitische gebruik om doden zo snel mogelijk te begraven.

Gisteravond laat kwam de ME in actie in de straat, vanwege onrust onder buurtbewoners en familieleden. Daarbij zijn twee mannen aangehouden omdat ze probeerden langs de hekken op het terrein te komen. De politie meldt dat zij inmiddels weer op vrije voeten zijn.

De politie benadrukt vandaag opnieuw dat ze niet op pottenkijkers zitten te wachten. "Omstanders en ramptoeristen kunnen we hier echt niet gebruiken", aldus Van Nimwegen.

De huizen tegenover de verwoeste panden zijn weer vrijgegeven. Bewoners daarvan kunnen weer naar huis, meldt woningcorporatie Hef Wonen.

"Er zijn nog vier woningen waarvan de ramen zijn dichtgezet met platen, waardoor er geen daglicht in huis komt. In overleg met deze bewoners is besloten dat zij daarom nog niet teruggaan naar hun woning", aldus een woordvoerder van Hef Wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl