De sloopwerkzaamheden worden vannacht voortgezet
NOS NieuwsAangepast

Frustratie bij familie van vermisten Rotterdam: 'We moeten onze lichamen begraven'

Familieleden van de vermisten na de explosie in een appartementencomplex in Rotterdam zijn bang dat de lichamen die nog onder het puin liggen verder verminkt raken tijdens de sloop van het gebouw.

"Wat ze aan het doen zijn, maakt het alleen maar erger. Er blijft niks over van de lichamen", zei een neef van een van de vermisten tegen de NOS. "Wij zijn moslims, wij moeten onze lichamen begraven." Hij doelt op het islamitische gebruik om doden zo snel mogelijk te begraven.

De brandweer zegt dat het bij het slopen van het gebouw voorzichtig te werk gaat, maar de familie gelooft dat niet. "De hele bovenverdieping is naar beneden gevallen. Ze zeggen dat ze het veilig doen, maar dat gebeurt niet", zei een ander familielid.

Familieleden rammelden aan de hekken

Een aantal familieleden rammelde in de loop van de avond even aan de afzettingshekken, maar de politie zegt dat de rust na een goed gesprek is teruggekeerd. Wel is een peloton van de mobiele eenheid aanwezig.

De werkzaamheden zijn tijdelijk stilgelegd, omdat er een risico bestond dat de groep het terrein zouden betreden, aldus de politie. "Onze prioriteit blijft het vinden van de vermiste personen, daarom zijn de werkzaamheden ook uiterst secuur."

Vannacht door

De politie wil vannacht doorgaan met de sloop van het verwoeste appartementencomplex in de Rotterdamse wijk Zuidwijk. Bij het pand zijn aan beide kanten bouwlampen neergezet. Een grote kraan is bezig met het brokstuk voor brokstuk slopen van het verwoeste pand.

De politie houdt er rekening mee dat de zoektocht naar de twee personen die nog worden vermist meerdere dagen gaat duren. Omdat de constructie van het gebouw na de explosie en brand van maandag zeer zwak is geworden, kan er nauwelijks in het puin worden gezocht naar de vermisten.

Frustratie

Eerder op de dag gingen familieleden van het slachtoffer tot twee keer toe het terrein op uit frustratie over het uitblijven van een zoekactie. De eerste keer vroeg de politie hun het terrein te verlaten, een tweede keer gebeurde dat niet en hadden de familieleden overleg met agenten. De familieleden haalden daarop een lichaam onder het puin vandaan, begeleid door agenten.

Het geborgen slachtoffer is zeer waarschijnlijk de 43-jarige eigenaar van een badkamerbedrijf, die een kantoor had in het gebouw. Familieleden hebben het lichaam in een lijkzak overgebracht naar een tent die bij een rouwauto stond. Vanaf een afstandje keken tientallen mensen toe.

Constructie verzakt

Op advies van bouw- en woningtoezicht wordt het pand gesloopt. Dat gebeurt "van buiten naar binnen en van boven naar beneden, met als belangrijkste doel om de vermisten zo snel mogelijk te traceren", meldt de politie.

Waar de vermisten zich in het pand bevinden, weet de politie niet. "Tegelijkertijd is ook alles afhankelijk van wat de constructie doet als we beginnen met slopen", zegt de woordvoerder.

De politie wijst erop dat de constructie van het pand zo zwak is geworden, dat iedere verschuiving in brokstukken ertoe kan leiden dat het pand als een kaartenhuis ineenstort.

De politie hield familieleden die het terrein betraden niet tegen:

Familie vermiste man gaat afgezet pand in na explosie Rotterdam en haalt lichaam weg

Na het bergen van het eerste lichaam is nog iemand het terrein opgegaan. De persoon is door een van de mannen die betrokken was bij de berging van het eerste slachtoffer van het terrein gehaald.

De grote brand in het complex aan de Schammenkamp brak maandagavond uit na een explosie in een garagebox. Twee mensen raakten gewond, een van hen is zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.

Er is nog niets bekend over de oorzaak van de explosie. Zeven woningen boven de ontplofte garagebox zijn onbewoonbaar verklaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl