Biden uit race
Verkiezingsjaar VS
NOS NieuwsAangepast

'Genoeg steun voor Harris' • Biden: ik zal campagne voeren voor Harris

  • Joe Biden doet niet mee aan de verkiezingen van november
  • Er was kritiek vanuit zijn Democratische Partij, die aanzwol na een slecht debat met Trump
  • Biden wil dat zijn huidige vicepresident Kamala Harris de Democratische kandidaat wordt
  • Kamala Harris zegt vereerd te zijn met de steun van Biden en bevestigt de Democratische kandidaat te willen worden
liveblog gesloten

Einde liveblog

Het is momenteel nacht in de VS, dus de komende uren wordt er weinig nieuws verwacht. We sluiten daarom dit liveblog over de kandidaatswissel binnen de Democratische partij. Als er meer valt te melden, zullen we dat bijhouden in berichten op onze site en app.

Harris: abortus, wapengeweld en inflatie speerpunten

Bij haar bezoek aan het campagnehoofdkwartier zei Harris zich te zullen blijven inzetten op beleidsterreinen die ook voor Biden belangrijk waren, zoals abortus, wapenwetgeving en versterking van de middenklasse.

De president belde ook nog even in om haar geluk te wensen:

Harris over campagneplannen en vertrek Biden: 'I love you Joe'

'Bijeenkomst van Pelosi gaf de doorslag'

'Genoeg stemmen van gedelegeerden voor Harris als presidentskandidaat'

Vicepresident Harris heeft genoeg steun van de gedelegeerden om genomineerd te worden als presidentskandidaat voor de Democratische Partij. Dat zeggen campagnebronnen tegen Reuters.

Ook uit cijfers van een peiling van persbureau AP blijkt dat tot nu ruim 2400 gedelegeerden van plan zijn om Harris te steunen. Dat aantal is veel hoger dan de meerderheid (1976) die nodig is om bij de eerste stemming de nominatie binnen te halen.

AP noemt Harris daarentegen nog niet de nieuwe kandidaat, omdat de gedelegeerden nog steeds vrij zijn om te stemmen op wie ze willen tijdens de partijconventie in augustus.

Uiterlijk 7 augustus Democratische presidentskandidaat bekend

Het zal uiterlijk woensdag 7 augustus bekend zijn welke Democratische presidentskandidaat het tegen Trump opneemt.

Dat heeft de voorzitter van het Democratic National Committee (DNC), Jamie Harrison, tegen verslaggevers gezegd:

Netanyahu bezoekt deze week het Witte Huis

Harris heeft later deze week een ontmoeting gepland in het Witte Huis met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die ook het Congres gaat toespreken. Dat zegt een assistent van Harris tegen persbureau Reuters.

Harris kan Netanyahu's geplande toespraak op woensdag daarentegen niet voorzitten, omdat ze die dag naar Indianapolis reist voor een eerder gepland evenement.

Harris focust campagne op recht op abortus en strengere wapenwetgeving

Harris wil zich in haar campagne vooral richten op het recht op abortus, strengere wapenwetgeving en het versterken van de middenklasse. Dat vertelde de vicepresident tijdens een toespraak in haar campagnehoofdkwartier, waaraan ze vandaag een bezoek bracht.

Daar maakte ze ook bekend dat Bidens campagnemanagers, Jen O'Malley en Julie Chávez Rodriguez, eveneens de leiders zijn van haar campagneteam. Verder zei ze dat het haar doel is om op pad te gaan, deze nominatie te verdienen en te winnen.

Harris erkende daarnaast de Democratische "achtbaan" na Bidens vertrek uit de verkiezingsrace. Ze zegt dat ze de partij en het land zal verenigen.

De vicepresident bracht vandaag een bezoek aan het hoofdkwartier van het campagneteam in Wilmington:

  • AFP
    Tijdens het bezoek gaf Harris een toespraak
  • AFP
  • AFP

Biden belde tijdens het bezoek van Harris ook met het campagneteam. Tijdens dat telefoongesprek beloofde Biden onder andere dat hij zich in de laatste maanden van zijn ambtstermijn blijft inzetten voor een einde aan de oorlog in Gaza.

Biden: ik zal campagne voeren voor Harris

De Amerikaanse president Joe Biden heeft beloofd campagne te zullen voeren voor vicepresident Harris. Dat meldt onder meer persbureau Reuters. Hij zegt dat hij 'volledig betrokken zal zijn' en Harris tijdens haar campagne zo veel mogelijk zal steunen. Hij beloofde ook dat hij "op pad" zal gaan voor Harris en alles gaat doen wat ze hem vraagt in de aanloop naar de verkiezingen van 5 november.

Biden belde maandag in bij een vergadering van het campagneteam. Hij riep zijn campagnestaf op om haar te steunen als Democratische kandidaat voor de verkiezingen. Hij noemde haar zijn zorgvuldig uitgekozen opvolger.

Verder benadrukte Biden ook dat 'de missie niet is veranderd' en dat Harris klaarstaat om de Democratische partij te leiden.

Harris hoopt woensdag genoeg gedelegeerden te hebben verzameld

Vicepresident Harris hoopt woensdag de steun van genoeg afgevaardigden te hebben verzameld om haar presidentiële nominatie veilig te stellen. Dat zeggen vier directe bronnen tegen Reuters.

Gebaseerd op openbare steunbetuigingen kan ze op dit moment rekenen op ongeveer een kwart van de afgevaardigden. Harris heeft een meerderheid nodig en zit nu dus op de helft.

Biden heeft al zijn steun uitgesproken aan Harris, maar dat betekent niet dat hij 'zijn' gedelegeerden kan dwingen om hem daarin te volgen. Al is zijn steun wel erg krachtig geweest, zegt een gedelegeerde uit Florida tegen Reuters. Ook hij denkt dat het Harris lukt om woensdag boven de 50 procent uit te komen.

De officiële nominatie volgt pas tijdens de Democratische Conventie, die van 19 tot en met 22 augustus in Chicago plaatsvindt.

'Coronasymptomen van Biden zijn bijna verdwenen'

Volgens de arts van Biden is de president bijna helemaal hersteld van zijn coronabesmetting. Ook zijn bloeddruk, temperatuur en ademhaling zijn "compleet normaal", aldus de arts.

Kamala Harris moest vandaag nog wel invallen voor Biden. Ze sprak in plaats van hem op een evenement voor studentatleten. Tijdens die bijeenkomst zei ze ook al dat Biden zich stukken beter voelde en snel herstelde van het virus.

De Amerikaanse president testte vorige week woensdag positief op corona. Sindsdien verblijft hij in zijn strandhuis in Delaware. Daar nam hij ook de beslissing om zich terug te trekken uit de race voor de presidentsverkiezingen.

Pelosi steunt met 'grote trots' de kandidatuur van Harris

Nancy Pelosi, de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, heeft laten weten Kamala Harris te steunen als kandidaat voor de Democraten. Ze doet dat met "grote trots" en "grenzeloos optimisme". Ze benadrukt dat ze erg enthousiast is over Harris, die ze "briljant scherpzinnig" noemt. "Ik heb het volste vertrouwen dat ze ons gaat leiden naar een overwinning in november."

Pelosi zou eerder in een privégesprek tegen Biden hebben gezegd dat het volgens de peilingen niet meer ging lukken om met hem de verkiezingen te winnen. Dat zeiden bronnen eerder tegen CNN.

Harris en Pelosi samen in 2022

Gouveneur Whitmer medevoorzitter van campagneteam Harris

De gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, heeft op X aangekondigd dat ze toetreedt tot het campagneteam van Kamala Harris als medevoorzitter.

In een video benadrukt ze nogmaals haar steun voor Harris en zegt ze trots te zijn op haar nieuwe functie.

Harris spreekt in het openbaar lovend over Biden: 'Zijn nalatenschap is ongeëvenaard'

Vicepresident Kamala Harris heeft voor het eerst in het openbaar gesproken sinds president Biden zich gisteren terugtrok voor een tweede termijn. Ze sprak lovende woorden over hem. "Wat Joe Biden de afgelopen jaren heeft gepresteerd is ongeëvenaard." Ze zei dat Biden meer heeft bereikt in één termijn dan andere presidenten in twee termijnen. Ze prees verder zijn "eerlijkheid, integriteit en vaderlandsliefde".

Harris zei nog niets over haar eigen rol als mogelijke Democratische kandidaat, nu Biden uit de race is. De president en andere Democratische kopstukken hebben al hun steun voor haar uitgesproken.

Harris sprak vandaag op een evenement voor sporters bij het Witte Huis. Eigenlijk had president Biden dat zullen doen, maar hij heeft covid en is nog niet hersteld.

Harris spreekt voor het eerste na exit van Biden: 'Zijn hem enorm dankbaar'

Ook gouveneur Whitmer spreekt steun uit voor Harris

Ook de Democratische gouverneur Gretchen Whitmer van de staat Michigan heeft haar steun uitgesproken voor Kamala Harris als Democratische presidentskandidaat, meldt ze op X. "We gaan dit winnen", schrijft ze, en ze tagt vervolgens Kamala Harris. Ook deelt ze een verklaring, waarin ze schrijft dat Harris haar volle steun heeft en dat ze weet dat Harris er is voor de staat Michigan.

Whitmer had eerder al wel Joe Biden geprezen voor zijn verdiensten als president, maar had nog niet haar steun voor Harris uitgesproken. Eerder werd ze zelf genoemd als mogelijke presidentskandidaat.

Harris zal vandaag voor het eerst in het openbaar spreken

Vicepresident Kamala Harris zal vandaag rond 17.30 uur Nederlandse tijd voor het eerst in het openbaar spreken sinds het uit de race stappen van Biden. De zittende president steunt Harris als Democratische presidentskandidaat.

Harris zal spreken op een evenement ter ere van de kampioensteams van de National Collegiate Athletic Association. Ze valt daarbij in voor Biden, die herstelt van corona.

Wat gebeurde er afgelopen weekend bij Biden?

Hoe kwam Joe Biden gisteren tot de de conclusie om niet meer mee te doen aan de presidentsverkiezingen in november?

Tot gisteravond, 19.46 uur Nederlandse tijd, klonk er vanuit het kamp van Joe Biden een eenstemmig geluid: de president gaat hoe dan ook door met zijn herverkiezingscampagne. Ondanks de steeds verder oplopende druk van prominente donoren en Democratische Congresleden om de handdoek in de ring te gooien werd de boodschap eindeloos herhaald: Biden zal de race niet verlaten en gaat Donald Trump verslaan.

Zelfs de doorgewinterde senator Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Senaat en één van Bidens trouwste bondgenoten, had in een persoonlijk gesprek duidelijk gemaakt dat de steun voor Biden op Capitol Hill tanend was.

Zaterdag was het campagneteam van Biden nog bezig met het schema waar hij deze week zou optreden. De president had zich vorige week teruggetrokken in zijn huis aan de kust van Delaware om te herstellen van een coronabesmetting.

Lees hier het volledige artikel:

Biden-supporters bij Witte Huis: 'Dit laat zien wat voor leider hij is'

Biden-supporters bij Witte Huis: 'Dit laat zien wat voor leider hij is'

Donaties campagne Harris opgelopen tot 50 miljoen dollar

Kamala Harris heeft al bijna 50 miljoen dollar opgehaald voor haar campagne. Harris is de gedoodverfde kandidaat om Biden op te volgen als de Democratische presidentskandidaat.

Vannacht rond 02.00 uur stond de teller op 27,5 miljoen dollar. Het gaat dan om donaties die zijn opgehaald sinds Biden zich terugtrok. Dat moment heeft veel impact gehad, aangezien de dag voor Bidens aankondiging rond dezelfde tijd een tiende van dat bedrag was binnengehaald. De toename kan worden opgevat als een teken dat het besluit van Biden met enthousiasme is ontvangen door de Democraten.

Van vicepresident naar presidentskandidaat?

Kamala Harris is de gedoodverfde kandidaat om Biden als de Democratische kandidaat op te volgen. Ze is een onconventionele politica met een dikke huid, die er niet voor terugdeinst een felle strijd met Trump aan te gaan, is te zien in deze video van Nieuwsuur:

Harde en rechtlijnige Harris had het soms lastig als vicepresident

Campagneteam last minute ingelicht

Slechts een minuut zat er tussen het inlichten van het gros van zijn campagneteam en personeel van het Witte Huis en het wereldkundig maken van zijn besluit om uit de race voor de presidentsverkiezingen te stappen. De Amerikaanse krant The New York Times heeft opgetekend hoe het weekend van president Joe Biden eruitzag voordat hij zijn besluit maakte. Biden verblijft in zijn vakantiewoning in Rehoboth Beach, Delaware.

"Ik heb jou en Mike nodig bij het huis", zou Biden zaterdagmiddag laat hebben gezegd tegen Steve Richetti, een van zijn naaste adviseurs. Met Mike doelde hij op Mike Donilon, hoofdstrateeg en toespraakschrijver van Biden.

Met een klein clubje keek het team van Biden samen met de president naar nieuwe gegevens van de peilingen en bespraken zij wat zijn kansen zijn om zijn politieke rivaal Donald Trump te verslaan. De conclusie moge duidelijk zijn. Zondagochtend Amerikaanse tijd nam Biden het definitieve besluit. Campagneleider Jen O'Malley en vicepresident Kamala Harris werden die ochtend afzonderlijk geïnformeerd.

Die dag om 13.45 uur (lokale tijd) - een minuut voordat Biden zijn besluit wereldkundig maakte - stelde hij verschillende adviseurs en campagnemedewerkers op de hoogte van zijn besluit. Om 13.46 verscheen zijn brief op X.

Harris ontvangt al veel steun van Democraten

In de twaalf uur nadat president Biden zijn terugtrekking als kandidaat bekend had gemaakt, hebben veel Democraten hun steun aan vicepresident Harris al uitgesproken. Allereerst sprak Biden op X meteen zijn steun uit voor Kamala Harris om de nieuwe presidentskandidaat te worden.

Lees meer over de steun van Democraten aan Harris in het artikel hieronder:

Besluit exit Biden zaterdag in diepste geheim in gang gezet

In Georgia zou men blij zijn met Harris als kandidaat

In de staat Georgia, waar een grote zwarte gemeenschap is, wordt positief gereageerd op het mogelijke kandidaatschap van Kamala Harris.

"Ik hoop dat mensen stemmen op een vrouw."

In Georgia zou men blij zijn met Harris als kandidaat

'Kans dat Harris het wordt, is aanzienlijk'

Nog onduidelijk wat gouverneur Whitmer gaat doen

De Democratische gouverneur Gretchen Whitmer van de staat Michigan heeft nog niet haar steun uitgesproken voor Kamala Harris om Joe Biden op te volgen als Democratische presidentskandidaat. Dat is opvallend omdat twee andere Democraten die als mogelijk opvolger van Biden werden gezien dat wel hebben gedaan: gouverneur Gavin Newsom van Californië en gouverneur Josh Shapiro van Pennsylvania.

"Mijn taak blijft dezelfde", zegt Whitmer in een reactie op het terugtrekken door Biden. "Alles doen om Donald Trump te stoppen bij het verbieden van abortus en het misbruiken van de macht van het Witte Huis." Haar medewerkers reageerden niet op vragen van The New York Times om opheldering over de vraag of zij zich wel of niet kandidaat gaat stellen.

Eerder deze maand zei Whitmer dat ze geen kandidaat zou zijn als Biden uit de race om het Witte Huis zou stappen. Volgens de krant heeft ze gisteravond laat nog telefonisch contact met Harris gehad.

Gretchen Whitmer

'Overweldigende meerderheid' van de Democratische leiders steunt Harris

Volgens de Association of State Democratic Committees (ASDC) steunt een 'overweldigende meerderheid' van de 57 staatspartijleiders van de Democratische Partij Kamala Harris als opvolger van Joe Biden als Democratisch presidentskandidaat.

"Ik ben er trots op dat staatspartijvoorzitters (..) in het hele land zich overweldigend verenigen achter vicepresident Kamala Harris", zegt Ken Martin, voorzitter van de organisatie, in een verklaring op X.

De ASDC vertegenwoordigt Democratische partijen en aangesloten partijen op staatsniveau binnen het Democratic National Committee (DNC). De DNC houdt toezicht op het presidentiële nominatieproces.

Donaties stromen binnen voor Democratische Partij

ActBlue, het belangrijkste Democratische fondsenwervingsplatform, krijgt in korte tijd veel donaties binnen. Sinds de aankondiging van Bidens terugtrekking heeft het platform meer dan 27,5 miljoen dollar opgehaald, meldt Politico. Dat is veel meer dan normaal, aangezien gisteren rond dezelfde tijd een tiende van dat bedrag werd binnengehaald. De toename kan worden opgevat als een teken dat het besluit van Biden met enthousiasme is ontvangen door de Democraten.

Hieronder is de enorme stijging van donaties te zien vlak na het moment dat Biden zijn besluit gedeeld had:

Gouverneur Newsom van Californië steunt Harris

De gouverneur van Californië, Gavin Newsom heeft op X zijn steun uitgesproken voor Harris als democratische presidentskandidaat. Newsom werd zelf ook genoemd als potentiële vervanger voor Biden, maar hij gaat dus niet de strijd aan met Harris.

"Nu onze democratie en onze toekomst op het spel staan, is niemand beter in staat de duistere visie van Donald Trump te bestrijden en ons land in een gezondere richting te sturen dan de Amerikaanse vice-president", zegt Newsom.

'Medische problemen speelden geen rol in beslissing Biden'

De beslissing van president Biden om zich terug te trekken uit de presidentsrace van 2024 had niets te maken met gezondheidsproblemen. Dat meldt een hoge functionaris van het Witte Huis aan CNN.

Biden heeft volgens de functionaris recentelijk geen grote medische onderzoeken ondergaan, afgezien van de dagelijkse controles bij zijn arts die de afgelopen dagen te maken hadden met het monitoren van het verloop van een coronabesmetting. Biden suggereerde eerder dat een nieuw gezondheidsprobleem het enige zou zijn dat hem ertoe zou kunnen aanzetten om de strijd voor een tweede ambtstermijn te staken.

Oekraïense president Zelensky respecteert Bidens ‘zware maar sterke’ beslissing

Ook de Oekraïense president Zelensky heeft gereageerd op de beslissing van Biden om niet mee te doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Hij noemt het een "zware maar sterke" beslissing.

Verder dankt hij Biden voor diens "niet-aflatende steun aan de Oekraïense strijd voor vrijheid, die, samen met de sterke steun van beide partijen in de Verenigde Staten, van cruciaal belang is en blijft. We zullen altijd dankbaar zijn voor het leiderschap van president Biden. Hij steunde ons land tijdens het meest dramatische moment in de geschiedenis, hielp ons te voorkomen dat Poetin ons land zou bezetten, en is ons gedurende deze verschrikkelijke oorlog blijven steunen", aldus Zelensky op X.

'Biden for President' vraagt naamsverandering aan, Harris vraagt om donaties

De 'Biden for President'-campagne heeft officieel een aanvraag gedaan om de naam te veranderen naar 'Harris for President'. Het papierwerk hiervoor is om 10 voor 17 uur lokale tijd ingeleverd bij de Federale Verkiezingscommissie.

Nieuwszender ABC meldt dat het campagnecomité bijna 96 miljoen dollar in kas heeft. Harris heeft ook al op sociale media opgeroepen te doneren voor haar verkiezingscampagne. "Als je me steunt, doneer dan meteen", zegt ze op X.

Mogelijke running mate Josh Shapiro steunt Harris

De Democratische gouverneur van Pennsylvania Josh Shapiro heeft zijn steun uitgesproken voor Kamala Harris als presidentskandidaat van de Verenigde Staten. Shapiro wordt al langer genoemd als kanshebber om running mate van Harris te worden als zij het gaat opnemen tegen Trump.

"Ik zal er alles aan doen om Kamala Harris te helpen de 47e president van de Verenigde Staten te worden", zegt Shapiro op X.

CNN: 'Geen duidelijke winnaar presidentsrace Trump - Harris'

Een strijd tussen vice-president Kamala Harris en Trump om het presidentschap van Amerika is op voorhand geen gelopen race. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN op basis van recente opiniepeilingen waarin Harris en Trump met elkaar werden vergeleken.

Uit de resultaten blijkt dat Trump op 48 procent van de steun kan rekenen op basis van het gemiddelde van zes recente peilingen tussen de twee, terwijl Harris op 47 procent uitkomt. Alle peilingen werden gehouden na het presidentiële debat van CNN vorige maand. De laatste was na de moordaanslag op Trump op 13 juli, meldt CNN.

Eerste reacties op beslissing van Biden: 'Hij had geen schijn van kans'

In Ohio reageren Amerikanen op het nieuws dat Biden zijn kandidatuur intrekt.

Eerste reacties op beslissing van Biden: 'Hij had geen schijn van kans'

Premier Schoof heeft "groot respect" voor Biden

Minister-president Dick Schoof heeft "groot respect" voor de Amerikaanse president Joe Biden, laat hij via een woordvoerder aan het ANP weten. "Ik ben dankbaar voor de goede samenwerking en zijn niet aflatende inzet voor een veilig Europa."

Schoof prijst hem als "een president met een grote staat van dienst", en zegt uit te kijken naar de samenwerking in de laatste maanden van Bidens ambtstermijn.

Kamala Harris reageert en wil presidentskandidaat worden

Vicepresident Kamala Harris zegt in een verklaring dat ze vereerd is met de steun van president Biden en dat het haar intentie is om de Democratisch presidentskandidaat te worden en de verkiezingen te winnen. Ze prijst Biden voor zijn besluit om uit de race te stappen en noemt dat een "onbaatzuchtige en patriottische daad".

Harris zegt er alles aan te zullen doen wat in haar macht ligt om de Democratische partij en het land te verenigen, en om Donald Trump te verslaan. "We hebben 107 dagen tot de verkiezingsdag. Samen zullen we vechten en samen zullen we winnen."

Ook buitenlandse leiders reageren op besluit Biden

Steeds meer buitenlandse leiders reageren op het nieuws dat Biden uit de presidentsrace stapt.

De Britse premier Starmer die eerder deze maand aantrad, zegt het besluit te respecteren. Hij zegt ernaar uit te kijken de komende maanden nog met hem samen te werken. Hij voegt eraan toe dat Biden bij zijn besluit in gedachten heeft gehouden wat het beste is voor het Amerikaanse volk, "zoals hij zijn hele carrière heeft gedaan".

De Duitse bondskanselier zegt dat Bidens besluit om zijn kandidatuur in te trekken respect verdient. "Hij heeft veel bereikt: voor zijn land, voor Europa, voor de wereld", aldus Scholz.

De Israëlische president Herzog bedankte Biden voor zijn "vriendschap en steun voor het Israëlische volk". Hij noemt hem "een ware bondgenoot voor alle Joden".

De Poolse premier Donald Tusk wijst erop dat Biden "moeilijke beslissingen heeft genomen". Dat heeft er volgens hem toe geleid dat "Polen, de Verenigde Staten en de wereld veiliger zijn en de democratie sterker".

Starmer en Biden eerder deze maand bij de NAVO-top in Washington

Oud-president Obama prijst Biden, zwijgt nog over Harris

Ook oud-president Barack Obama reageert op X. Hij schrijft lovend over Biden. Hij zegt onder meer dat Biden een van de meest invloedrijke presidenten van Amerika is geweest. Daarnaast beschrijft hij hoe Biden ook een dierbare vriend van hem is. Biden was tussen 2009 en 2017 vicepresident onder Obama.

In zijn verklaring zegt hij niets over vicepresident Kamala Harris als mogelijke vervangende presidentskandidaat voor de Democraten.

Correspondent Marieke de Vries over de exit van Biden en zijn mogelijke opvolger

Correspondent Marieke de Vries over de exit van Biden en zijn mogelijke opvolger

Ook Bernie Sanders prijst Biden: 'Hij maakte zich hard voor arbeidersklasse'

Bernie Sanders, de aanvoerder van de linkerflank van de Democratische partij, heeft Joe Biden geprezen om wat hij heeft gedaan voor de Verenigde Staten. Hij heeft met "eer en waardigheid" gediend, zo zegt hij op X. Volgens Sanders was er nooit eerder in de moderne Amerikaanse geschiedenis een president die zich zo hard heeft gemaakt voor de arbeidersklasse.

"Bedankt, meneer de president, voor alles wat je hebt gedaan."

Sanders deed twee keer een gooi naar de Democratische nominatie. In 2016 verloor hij van Hillary Clinton en in 2020 van Joe Biden.

'Team Trump was bezorgd over een situatie zoals deze'

Volgens de CNN-verslaggever die met Trump belde is het campagneteam van de oud-president bezorgd geweest over een situatie waarbij Biden uit de race zou stappen. "Zij wilden dat Biden in de verkiezingsrace zou blijven. Want ze keken naar de laatste peilingen en dachten dat Trump het beter zou doen tegenover Biden in deze race."

'Democratische Conventie zal transparant en ordelijk verlopen'

De voorzitter van de Democratische Conventie zegt op X dat het proces om een opvolger aan te wijzen voor Joe Biden "transparant en ordelijk" zal verlopen. Voorzitter Jaime Harrison zegt dat het duidelijk is wat er nu moet gebeuren: "Het vinden van een kandidaat die in november Donald Trump kan verslaan". We hebben daar "regels en procedures" voor, voegt hij eraan toe, al zegt hij ook dat wat er nu gebeurt "zonder precedent" is.

"Onze waarden als Democraten blijven hetzelfde", benadrukt voorzitter Harrison: "het verlagen van kosten, herstellen van vrijheden, het beschermen van de rechten van het volk en onze democratie redden van de dreiging van een dictatuur".

De Democratische Conventie, waarop de nieuwe presidentskandidaat moet worden gekozen, wordt van 19 tot en met 22 augustus gehouden in Chicago.

Bill en Hillary Clinton steunen Harris als presidentskandidaat

Oud-president Bill Clinton zegt in een verklaring op X dat Joe Biden de VS door een onvoorspelbare pandemie heeft genavigeerd, miljoenen banen heeft gecreëerd, een gehavende economie heeft herbouwd, de democratie heeft versterkt en de Amerikaanse positie in de wereld heeft hersteld. Hij zegt "samen met miljoenen Amerikanen" president Biden te willen bedanken.

Daarnaast spreekt hij samen met zijn vrouw en oud-presidentskandidaat Hillary Clinton steun uit aan Kamala Harris. Hij zegt dat ze haar als presidentskandidaat onderschrijven en zeggen alles te zullen doen om haar te steunen in de verkiezingscampagne.

Gouverneur Gretchen Whitmer prijst Joe Biden

De Democratische gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, die zelf ook wordt genoemd als mogelijke presidentskandidaat, heeft Joe Biden geprezen. Ze noemde hem "een geweldige dienaar van de publieke zaak" en wees op zijn verdiensten tijdens zijn presidentschap, zoals het goedkoper maken van medicijnen, het verbeteren van de infrastructuur en aandacht vragen voor klimaatverandering.

Over zichzelf zegt ze dat haar rol in de verkiezingen niet verandert: "Alles doen wat ik kan om Democraten verkozen te krijgen en Donald Trump te stoppen". Ze noemt hem "een veroordeelde misdadiger", wiens agenda "slecht is voor Michigan".

Michigan geldt als een zogeheten swing state, die zowel door de Democraten als Republikeinen kan worden gewonnen. Whitmer zegt in haar tweet niks over Kamala Harris, die nu door Biden word gesteund.

Wie is vicepresident Kamala Harris, mogelijk de nieuwe kandidaat van de Democraten?

Dit is vicepresident Kamala Harris, de mogelijk nieuwe kandidaat van de Democraten

Joe Biden nam zijn beslissing in de laatste 48 uur

Biden nam zijn besluit om uit de race te stappen ergens in de afgelopen 48 uur. Dat schrijft CNN op basis van een gesprek met een campagneadviseur. Biden zou in die tijd telefonisch overleg hebben gepleegd met zijn familie en topadviseurs terwijl hij aan het herstellen was van corona in zijn strandhuis in Delaware.

Ook zoon Trump reageert

Ook de zoon van Donald Trump reageert. Hij valt vicepresident Kamala Harris aan op X. Hij noemt haar "nog linkser en nog minder competent" dan Biden. Hij zegt: "Ze kreeg de leiding over de grens en we zagen de ergste invasie van illegalen in onze geschiedenis".

Trump: Biden was nooit geschikt

Donald Trump heeft ook op zijn eigen socialmediaplatform Truth Social gereageerd op het uit de verkiezingsrace stappen van Joe Biden. Hij zegt dat Biden nooit geschikt was als presidentskandidaat, en al helemaal niet om het ambt te vervullen.

Hij is, volgens Trump, president geworden "door leugens, nepnieuws en door zijn kelder niet uit te komen". Volgens de Republikeinse kandidaat en oud-president wist "iedereen in zijn omgeving, onder wie zijn arts en de media, dat hij niet in staat was om president te worden". Trump gaat verder: "We zullen enorm lijden door zijn presidentschap, maar we zullen de schade heel snel repareren." Hij sluit zijn post af met "Make America great again", in hoofdletters.

Harris en Biden na een speech in North Carolina, in maart

First Lady Jill Biden reageert

First lady Jill Biden heeft de brief van haar echtgenoot op Instagram geplaatst, voorzien van twee hartjes.

Republikeinen roepen Biden op meteen te stoppen

Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hebben Biden meteen na zijn mededeling opgeroepen om niet alleen uit de race om het presidentschap te stappen, maar ook zijn taken als president neer te leggen. "Als hij zich niet herkiesbaar kan stellen, is hij ook niet in staat om te dienen als president van de Verenigde Staten", meldt het Republikeinse congreslid Elise Stefanik op X. "Biden zou in het landsbelang direct op moeten stappen", vindt ook haar ambtsgenoot Kevin Hern.

De 81-jarige Biden liet zondagavond (Nederlandse tijd) in zijn verklaring weten dat hij niet opnieuw verkiesbaar is, maar zijn termijn als president de komende maanden uitdient. In november worden in Amerika presidentsverkiezingen gehouden.

Dat Biden zich terug zou trekken werd steeds onvermijdelijker

Hoe het terugtrekken van Biden als presidentskandidaat steeds onvermijdelijker werd

Gouverneur Gavin Newsom bedankt Joe Biden

Democratisch gouverneur Gavin Newsom, die naast Kamala Harris werd genoemd als mogelijk opvolger als presidentskandidaat voor de Democratische partij, spreekt op X zijn waardering uit voor Biden. Hij zegt dat Biden geschiedenis heeft geschreven en verbazingwekkende resultaten heeft geboekt voor alle Amerikanen.

Trump reageert

Donald Trump heeft in een telefoongesprek met CNN gereageerd op het vertrek van Biden als presidentskandidaat. Trump noemde hem "verreweg de slechtste president in de geschiedenis van ons land".

Daarnaast reageert hij ook op de steun die Joe Biden uitspreekt naar Harris. Hoewel het nog niet vaststaat dat Harris de nieuwe kandidaat wordt voor de Democraten, zegt hij dat hij denkt dat Harris gemakkelijker is te verslaan dan Biden.

Biden spreekt steun uit aan Kamala Harris

De Amerikaanse president Biden is geen kandidaat meer voor de presidentsverkiezingen in november. Dat maakte hij zojuist bekend in een brief op X.

Biden spreekt op X zijn steun uit voor Kamala Harris om de nieuwe presidentskandidaat voor de Democraten te worden. Zij werd al vicepresident al door velen gezien als de meest logische kandidaat als Biden zou stoppen.