Joe Biden eerder deze week
NOS NieuwsAangepast

'Partijgenoten verwachten dat Biden dit weekend kandidatuur opgeeft'

Volgens de Amerikaanse nieuwssite Axios verwachten prominente partijgenoten van president Biden dat hij komend weekend zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen opgeeft.

Deze niet bij naam genoemde partijgenoten zeggen dat Biden ook zelf tot de conclusie is gekomen dat doorgaan met de campagne geen zin heeft, omdat hij in de peilingen ver achterblijft bij zijn rivaal Trump. Bronnen rond de president melden soortgelijke geluiden aan The New York Times.

Biden zou ook zijn gewaarschuwd dat hij en Democratische kandidaten voor het Congres worden weggevaagd als hij zich niet terugtrekt. Uit een peiling van persbureau AP kwam gisteren naar voren dat inmiddels twee derde van zijn partijgenoten wil dat Biden plaatsmaakt voor een andere kandidaat.

Volgens Axios verwachten ook persoonlijke vrienden en donoren dat de verkiezingen op een debacle uitlopen als Biden vasthoudt aan zijn kandidatuur. "Ik bid dat hij de juiste keuze maakt", zou een van zijn vrienden aan Axios hebben toevertrouwd.

Op niets gebaseerd giswerk

Het campagneteam van Biden spreekt de berichtgeving tegen. "Joe Biden is genomineerd door de partij. Hij is de president van de VS. Hij voert campagne om herkozen te worden. Op niets gebaseerd giswerk is geen nieuws", schrijft een lid van het campagneteam op X.

Volgens The Washington Post heeft ook oud-president Obama, die nog altijd veel gezag heeft binnen de Democratische Partij, het vertrouwen in Biden verloren. Na een voor Biden rampzalig verlopen debat met Trump bleef hij de president steunen. "Deze verkiezing blijft een keuze tussen iemand die al zijn hele leven vecht voor de gewone man en iemand die alleen om zichzelf geeft", zei hij toen.

Maar volgens The Washington Post heeft Obama inmiddels aan vrienden laten weten dat hij er ook niet meer in gelooft. De afgelopen week verschenen berichten dat ook andere prominenten de hoop hebben opgegeven, zoals de leider van de Democraten in de Senaat Schumer, voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Pelosi en de huidige leider van de Democraten in het Huis Jeffries.

Het besluit om plaats te maken voor een andere Democratisch kandidaat kan Biden alleen zelf nemen. Hij is de winnaar van de voorverkiezingen. Dat kan niet door de partij worden teruggedraaid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl