NOS Nieuws

Schade en gewonden bij beschietingen tussen Oekraïne en Rusland

Oekraïne en Rusland hebben elkaar afgelopen nacht bestookt met drones en raketten, zo melden bestuurders uit beide landen. Daarbij vielen ten minste vier gewonden in de Oekraïense stad Charkiv, waar ook "kritieke infrastructuur" werd beschadigd, aldus burgemeester Ihor Terechov op Telegram.

In totaal lanceerde Rusland afgelopen nacht 51 drones en raketten richting het buurland, waarvan de Oekraïense luchtmacht naar eigen zeggen 32 drones en zeven raketten heeft onderschept. Dat betekent dat alsnog twaalf raketten of drones ergens zijn ingeslagen.

Het doel van Rusland was om "militaire faciliteiten en kritieke infrastructuur" te vernietigen, zo zegt de luchtmacht op Telegram. Andere Oekraïense regio's dan Charkiv melden echter geen schade of gewonden.

ATACMS

Gelijktijdig haalde Rusland acht ATACMS-raketten neer boven de Zee van Azov, die tussen het bezette schiereiland Krim en Rusland ligt. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie. Die ballistische raketten, van Amerikaanse makelij, zouden zijn afgevuurd door Oekraïne. Volgens een Russische ambtenaar in de bezette stad Kertsj, in het oosten van de Krim, raakten door neervallend puin enkele veerboten beschadigd in de stad.

Ook zegt het Russische ministerie dat er boven de Zwarte Zee, nabij de Krim, acht Oekraïense drones zijn neergehaald. Daarbij werd voor zover bekend geen schade aangericht.

'Nucleaire opschaling'

Vanochtend vroeg haalde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov hard uit naar de NAVO en de VS. Tegen persbureau RIA zei hij dat de geplande levering van F-16-straaljagers aan Oekraïne een 'nucleair signaal' is van de NAVO, omdat die vliegtuigen nucleaire wapens kunnen afvuren.

Ook zei Lavrov dat de geplande levering en plaatsing van Amerikaanse raketsystemen in Europa en Azië een reden zou kunnen zijn voor Rusland om nieuwe stappen te zetten op het gebied van "nucleaire afschrikking". Wat hij daarmee precies bedoelde, is niet bekend.

In deze video leggen we uit hoe een door Rusland veelgebruikte en relatief goedkope drone werkt:

Vliegende bom: de Shahed kamikazedrone uitgelegd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl