NOS Nieuws

Poetin waarschuwt Westen voor wereldconflict: 'Laten ons niet bedreigen'

De Russische president Poetin heeft in een toespraak gezegd dat hij zich niet laat bedreigen door andere landen. Hij zegt dat het Westen een wereldconflict riskeert en dat de Russische kernwapen-eenheden "dag en nacht klaar staan".

De toespraak op het Rode Plein in Moskou was ter gelegenheid van de Dag van de Overwinning. Dat is de dag waarop Rusland de overgave van nazi-Duitsland in 1945 herdenkt. Het is een van de belangrijkste feestdagen van het land en wordt traditioneel gevierd met militaire parades.

Poetin zegt dat de "arrogante westerse leiders" vergeten dat de Sovjet-Unie een beslissende rol speelde in het verslaan van nazi-Duitsland en dat ze conflicten aanwakkeren. "We weten waartoe de buitensporigheid van dergelijke ambities leidt."

De militaire parade ter ere van de feestdag was iets minder sober dan vorig jaar. Toen reed er maar één tank uit de Tweede Wereldoorlog op het Rode Plein. Analisten wezen destijds naar de invasie in Oekraïne om de versoberde parade te verklaren. Rusland zou weinig materieel kunnen missen voor een show.

Deze keer was het opnieuw sober, maar reden er wel meerdere militaire voertuigen in de parade. Ook vlogen gevechtsvliegtuigen voorbij met sporen in de kleuren van de Russische vlag. Normaal lopen er ook mensen met portretten van militairen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, maar die optocht werd net als vorig jaar afgelast.

Een impressie van de parade en de toespraak van Poetin:

Dag van de overwinning in Moskou: machtsvertoon en dreigende taal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl