De SBOe gaf beelden vrij van de arrestatie van een van de agenten
NOS Nieuws

Oekraïne pakt twee hoge militairen op voor moordcomplot tegen Zelensky

De Oekraïense geheime dienst zegt twee militairen te hebben opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij een Russisch plan om president Zelensky en andere hoge overheidsfunctionarissen om te brengen.

Volgens de Oekraïense inlichtingendienst SBOe gaat het om twee kolonels van het Oekraïense Staatsveiligheidsbureau. Ze maakten deel uit van een netwerk van agenten, aangestuurd door de Russische geheime dienst FSB. De kolonels lekten vertrouwelijke informatie naar Rusland, zegt de Oekraïense dienst.

Volgens de SBOe was het netwerk op zoek naar militairen "dicht bij de beveiliging van Zelensky", die de president zouden kunnen "gijzelen en later vermoorden".

Drones

Naast Zelensky waren ook de hoofden van de SBOe en de militaire inlichtingendienst GUR doelwit van het netwerk, staat in het rapport van de Oekraïense veiligheidsdienst. Daarbij was het plan hun bewegingen door te geven aan Rusland, waarna ze met meerdere raketten en drones zouden worden aangevallen.

De Oekraïense publieke omroep meldt dat een van de gearresteerde kolonels persoonlijk explosieven naar Kyiv bracht voor de aanslagen. De SBOe zou hem daarbij hebben gevolgd en gesprekken hebben afgeluisterd. De verdachten riskeren een levenslange gevangenisstraf.

Volgens Oekraïne is Zelensky sinds het begin van de Russische invasie in 2022 meerdere keren het doelwit geweest van een geplande moordaanslag.

Afgelopen maand meldden Polen en Oekraïne een man te hebben aangehouden voor betrokkenheid bij een complot om Zelensky om te brengen. In augustus vorig jaar zei de SBOe dat een vrouw was gearresteerd voor hetzelfde feit. Ze zou hebben geprobeerd informatie te vergaren over de bewegingen van de Oekraïense leider buiten Kyiv.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl