Schade in de wijk Solomjansky van Kyiv
NOS NieuwsAangepast

Doden en gewonden door nieuwe Russische aanvallen op Oekraïense steden

Bij Russische raketaanvallen op Oekraïne zijn vannacht zeker zes mensen om het leven gekomen en tientallen gewonden gevallen. Dat melden Oekraïense functionarissen. Ook is er schade aan diverse flatgebouwen.

In Charkiv, de tweede stad van het land, vielen volgens lokale autoriteiten vijf doden en zeker 48 gewonden. Burgemeester Terekhov meldt dat een deel van een flatgebouw in de noordoostelijke stad is vernietigd door een raketaanval. Ook zijn honderden ramen van woonhuizen kapot. Dat treft de burgers hard: volgens Terekhov is het in de stad zeven graden onder nul.

Reddingswerkers zoeken in het puin naar overlevenden, maar het is niet duidelijk om hoeveel mensen het gaat. Er is ieder geval een man levend onder het puin vandaan gehaald. Ook is er in een deel van de stad geen elektriciteit en geen water.

Bewoners flatgebouw geëvacueerd

In de hoofdstad Kyiv zijn er volgens burgemeester Klitsjko zeker twintig gewonden, onder wie een jongen van 13. Dertien mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. In eerste instantie werd ook een dode gemeld, maar dat blijkt niet het geval. Wel is iemand in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Inwoners Kyiv schuilen in de metro voor raketaanvallen:

'We maken ons zorgen om ons kind'

In zeker vier districten werden woningen geraakt en in verschillende woongebouwen is er door de aanvallen brand uitgebroken. Ook werd er in een wooncomplex een deel van een raket gevonden die niet is geëxplodeerd. De bewoners van het gebouw zijn geëvacueerd. Ook is er schade aan auto's.

In de regio Dnjepropetrovsk kwam een vrouw van 43 jaar om het leven. Ook zijn er in die regio scholen en meerdere flatgebouwen beschadigd geraakt, meldt gouverneur Serhiy Lysak.

Helft van de raketten neergehaald

Rusland stelt dat er raketaanvallen zijn uitgevoerd op militaire installaties, en dat de aanvallen alle doelen succesvol hebben geraakt. Het land zegt niets over getroffen woongebouwen.

De Oekraïense luchtmacht zegt dat 21 van de 41 raketten die door Rusland waren afgevuurd, zijn onderschept. Rusland zet de afgelopen tijd massaal raketten en drones in tegen Oekraïne en probeert op deze manier de Oekraïense luchtverdediging uit te putten.

Alleen al tussen 29 december en 2 januari zette Rusland volgens Oekraïense functionarissen meer dan 500 drones en raketten in, meldt persbureau AP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl