Exterieur van het Berlaymontgebouw aan de Wetstraat in Brussel, het hoofdkwartier van de Europese Commissie
NOS Nieuws

EU breidt doorvoerverbod naar Rusland uit

De EU sluit een omzeilingsroute van de Russische sancties deels af met een uitgebreider verbod op het doorvoeren van producten door Rusland.

Dat staat in het 12e pakket met sancties tegen Rusland dat de Europese Unie gisteren presenteerde. Het doorvoerverbod moet voorkomen dat producten die via Rusland naar derde landen worden verstuurd, toch in Rusland blijven.

Alhoewel veel producten niet meer direct van Europa naar Rusland mogen, wordt de doorvoerroute naar Rusland nog actief gebruikt, zo bleek zaterdag uit onderzoek van Nieuwsuur.

Een Nederlands bedrijf verstuurde producten die op EU-sanctielijsten staan via Rusland naar Dubai en Hongkong, maar de goederen kwamen daar nooit aan. Bekijk hier het hele onderzoek:

Nederlandse spil in geheime handel naar Rusland

De Europese Unie verbiedt nu ook de doorvoer van producten die "industriële capaciteit" van Rusland kunnen versterken, dóór Rusland naar andere landen. Het gaat dan bijvoorbeeld om machineonderdelen.

Het verbod geldt al voor andere producten, zoals micro-elektronica en vliegtuigonderdelen. Volgens de EU vallen nu alle producten die Rusland op het slagveld in Oekraïne inzet onder het verbod. Op de regel zijn wel diverse uitzonderingen, bijvoorbeeld voor medische toepassing.

Nog altijd is een deel van de goederen die niet naar Rusland mogen, uitgezonderd van het verbod op doorvoer door het land. Het geldt bijvoorbeeld voor luxe goederen en onderdelen voor de scheepvaart.

Diamanten en staal

In de 12e ronde met sanctiepakketten staan ook verschillende nieuwe sancties die de Russische economie moeten treffen. Zo mogen diamanten uit Rusland niet meer worden geïmporteerd, wat ook geldt voor staal en andere metaalproducten.

Het Kremlin laat vandaag volgens persbureau Reuters weten dat Rusland een manier zal verzinnen om ook deze nieuwe sancties te omzeilen.

Advertentie via Ster.nl