Voorzitter klimaattop Dubai Sultan al-Jabr opnieuw in opspraak
NOS NieuwsAangepast

Gastheer klimaattop opnieuw onder vuur na uitspraken over afbouw fossiel

Dat hij geen voorstander is van een snelle afbouw van olie- en gasproductie was bekend, maar uitspraken in een recent interview hebben de voorzitter van de klimaattop in Dubai, Sultan Al-Jabr, opnieuw in opspraak gebracht.

In het gesprek zegt hij dat er "geen scenario is waarin stoppen met olie en gas de opwarming tot 1,5 graad beperkt". Dat zou indruisen tegen de laatste wetenschappelijke inzichten van onder meer de VN. Antonio Guterres, secretaris-generaal van de VN, noemt de uitspraken "zeer zorgwekkend" en "neigend naar klimaatontkenning". Maar volgens Al-Jabr wordt hij verkeerd begrepen.

Al sinds bekend is dat Al-Jabr de top zou gaan leiden is er kritiek en angst voor belangenverstrengeling. Hij is ook hoofd van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten, ADNOC, een bedrijf dat dagelijks miljoenen vaten ruwe olie uit de grond haalt en van plan is die productie in de toekomst zelfs nog uit te gaan breiden.

Weer in grotten leven

"Het is alsof je graaf Dracula de baas maakt over een bloedbank", is een van de veelgehoorde typeringen. Onthullingen van de BBC over mogelijke oliedeals tijdens de voorbereidende overleggen voor de top hebben het wantrouwen nog versterkt.

Al-Jabr deed de omstreden uitspraken in een Zoom-interview met onder meer Mary Robinson, oud-president van Ierland. Zij vraagt hem naar de uitbreidingsplannen van ADNOC en hoe die te rijmen zijn met de wetenschap.

Duidelijk geïrriteerd antwoordt hij dat er volgens hem geen wetenschappelijke feiten zijn die aantonen dat snel stoppen met olie en gas helpt bij het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 graad. Als ze voet bij stuk houdt, zegt hij: "Een duurzame sociaal-economische ontwikkeling is niet mogelijk zonder fossiele brandstoffen, als je tenminste niet wil dat we weer in grotten moeten gaan leven."

Verderop in het interview zegt hij overigens wel dat het stoppen met fossiel uiteindelijk onvermijdelijk is en dat ook hij wil dat de opwarming onder de 1,5 graad blijft. "Daar richt ik mij op", aldus Al-Jabr.

In een eerste reactie op het artikel in de Britse krant The Guardian laat de woordvoerder van de klimaattop-organisatie weten dat Al-Jabr niet ingaat op pogingen hem zwart te maken. Hij is geen klimaatontkenner en doelde er alleen maar op dat er ook in de scenario's van het klimaatpanel IPCC een rol voor fossiele bedrijven is weggelegd, zij het een kleine.

Al-Jabr is ook groot pleitbezorger van CO2-opslag, waarbij de industrie wel CO2 kan blijven uitstoten, zolang die maar wordt afgevangen en onder de grond wordt gestopt.

Oliepet

Ook Europarlementariër Bas Eickhout is kritisch op Al-Jabr's rol tot nu toe. Volgens hem lijkt de voorzitter tevreden met de resultaten die tot nu toe zijn behaald, onder meer de afspraken over het klimaatschadefonds en verdrievoudiging duurzame energie. Dat zijn echter noodzakelijke stappen om nu te komen tot het hoofdthema: het einde van fossiel, zegt Eickhout.

"Het wordt tijd dat Al-Jaber zijn oliepet afzet als CEO van zijn oliebedrijf en als een echte klimaattopvoorzitter een noodzakelijk succes van deze klimaattop maakt. De wetenschap maakt juist duidelijk dat we het over einde fossiel moeten hebben, willen we de ergste opwarming nog voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl