Mark Rutte (m) samen met VN-baas Antonio Guterres (l) en de president van de Verenigde Arabische Emiraten Mohamed bin Zayed Al Nahyan
NOS NieuwsAangepast

Nederland zegt voorlopig 15 miljoen euro toe aan klimaatfonds armere landen

Nederland zegt om te beginnen 15 miljoen euro toe aan het nieuwe klimaatschadefonds dat gisteren is goedgekeurd op de klimaattop in Dubai. Dat heeft demissionair premier Rutte in Dubai bekendgemaakt. Hij noemt de 15 miljoen "relatief best veel". Onder meer Duitsland en de Verenigde Arabische Emiraten stoppen 100 miljoen dollar in het fonds als startkapitaal.

Uit het klimaatfonds kunnen voornamelijk armere landen geld krijgen als ze worden getroffen door overstromingen of andere rampen die zwaarder zijn als gevolg van klimaatverandering.

Dit fonds is een belangrijke voorwaarde voor ontwikkelingslanden om vooruit te kunnen met onderhandelingen over het terugdringen van de uitstoot en het overschakelen op duurzame energie.

En volgens Rutte is ook de kennis en kunde van oliebedrijven als Shell en BP daarvoor onontbeerlijk:

Rutte: 'Bedrijven als Shell heb je verschrikkelijk hard nodig'

Landen hebben inmiddels voor honderden miljoenen aan toezeggingen gedaan voor het fonds. De verwachting is dat daar vandaag op de tweede dag van de top nog meer bij komt.

1,5 graad

Op deze klimaattop wordt ook gesproken over aanscherping van de klimaatdoelen om de opwarming van de aarde te beperken (doelstelling maximaal 1,5 graad). Daarbij hoor je steeds vaker dat rijkere landen niet in 2050, maar al tien jaar eerder klimaatneutraal zouden moeten zijn. Rutte is sceptisch: "Het heeft zoveel moeite gekost om de doelen die we nu hebben in zicht te krijgen. Dus ik zie dat alleen lukken als je in de komende jaren grote technologische doorbraken krijgt."

In plaats van elke keer nieuwe doelen stellen, is het volgens Rutte belangrijker om eerst de oude doelen te halen. "Dat is de belangrijkste boodschap deze klimaattop: uitvoeren! Alles wat we hebben afgesproken, moet nu ook worden omgezet in actie." Volgens Rutte kan Nederland daar met gezag over praten, omdat het uitstoot-reductiedoel dit jaar voor het eerst in beeld is gekomen. In 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent zijn afgenomen ten opzichte van 1990.

De voorzitter van de klimaattop, Sultan al-Jabr, tevens topman van het staatsoliebedrijf, deed gisteren de oproep aan landen om samen te werken met de fossiele industrie om klimaatneutraliteit te bereiken. Daar is Rutte het mee eens. "Het in de ban doen van die bedrijven heb ik altijd heel dom gevonden, dan gebruik je die enorme kennis en kunde niet. Je hebt bedrijven als Shell verschrikkelijk hard nodig, denk bijvoorbeeld alleen maar aan het maken van groene waterstof."

Voldoende mandaat?

De vraag of de premier hier nog wel met voldoende mandaat staat, omdat een volgend kabinet weleens veel minder geld zou kunnen uittrekken voor klimaat, wuift hij weg. "Dat betekent niets voor de afspraken die hier worden gemaakt. De formatie duurt eindeloos lang, je weet nooit wat de uitkomst zal zijn. Het huidige kabinet heeft een lijn, en die zetten wij voort en daar is volgens mij veel steun voor."

Advertentie via Ster.nl