De paus ontving gisteren de aankomende president van Paraguay Santiago Pena Palacios
NOS NieuwsAangepast

Zieke paus toch niet naar klimaatconferentie in Dubai

Paus Franciscus gaat toch niet naar de grote klimaatconferentie COP 28 in Dubai, die donderdag begint. Hij heeft op advies van zijn dokters afgezegd. De paus heeft sinds een paar dagen griep en een luchtweginfectie.

Eerder vandaag liet het Vaticaan nog weten dat het voorgenomen driedaagse bezoek aan Dubai zou doorgaan, maar nu is er dus toch een ander besluit genomen. De paus zou zaterdag de deelnemers aan de conferentie toespreken. Ook stonden er ontmoetingen gepland met tal van regeringsleiders.

Het Vaticaan zegt dat de paus wel aan de beterende hand is, maar dat zijn artsen hem hebben gevraagd om van de trip af te zien. Franciscus laat weten dat het hem spijt dat hij niet kan komen. Hij hoopt dat hij op afstand nog een bijdrage aan de discussies kan leveren.

Afgelopen zaterdag werd bekend dat de paus ziek is. Hij had toen vanwege griep al zijn afspraken afgezegd. In het ziekenhuis werd een CT-scan gemaakt. Aanvankelijk werd gemeld dat daarop niets bijzonders te zien was, maar later bleek er toch sprake van een luchtweginfectie.

Broze gezondheid

Zondag liet paus Franciscus het lezen van zijn zondagse boodschap grotendeels over aan een assistent. Gisteren ontving hij wel de aankomend president van Paraguay, Palacios, en vandaag sprak hij in het Vaticaan met Spaanse bisschoppen.

De 86-jarige paus heeft een broze gezondheid. In april lag hij drie dagen in het ziekenhuis vanwege bronchitis. Vorig jaar onderging hij een operatie aan zijn buikwand vanwege diverticulitis. Hierbij ontstaan er uitstulpingen in de wand van de dikke darm, wat soms leidt tot ontstekingen.

Op jonge leeftijd werd er een deel van een long bij hem weggenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl