Sophie Hermans
NOS Nieuws

Politiek dier Sophie Hermans nu zelf minister

VVD'er Sophie Hermans (43) loopt al jaren mee in de politiek. Na haar studies politicologie en bestuurskunde was ze onder meer politiek assistent van minister Blok en premier Rutte. Sinds 2017 zit ze in de Tweede Kamer. Ze voerde eerst vooral het woord over gezondheidszorg en na het aantreden van het vierde kabinet-Rutte (begin 2022) werd ze fractievoorzitter. Nu is ze kandidaat-minister Klimaat en Groene Groei.

Hermans staat bekend als een allrounder, die gebrand is op het smeden van compromissen. In de vorige formatie was ze de secondant van Rutte en ook in de besprekingen over het kabinet-Schoof was ze een van de medeonderhandelaars.

Tassendrager

Op een VVD-congres in 2022 typeerde ze zichzelf als iemand die problemen wil oplossen. Kort daarna maakte Geert Wilders haar uit voor "de tassendrager van Rutte".

Nu Hermans minister wordt, treedt ze ook op dit punt in de voetsporen van haar vader Loek Hermans: die was niet alleen VVD-Kamerlid, maar ook bewindsman: van 1998 tot 2002 minister van Onderwijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl