NOS NieuwsAangepast

PVV'er die ontwikkelingshulp wilde afschaffen nu kandidaat-minister voor Ontwikkelingshulp

Oud-Kamerlid Reinette Klever is de PVV-kandidaat om minister voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingshulp te worden. Dat melden Haagse bronnen aan de NOS.

Bedrijfseconoom Klever was PVV-Tweede Kamerlid tussen 2012 en 2017 en voerde daar onder meer het woord over energie en zorg. In een debat in 2016 pleitte ze ervoor de afschaffing van het eigen risico te betalen door de ontwikkelingshulp af te schaffen.

Na haar vertrek uit de Kamer keerde ze als werknemer terug in het investeringsbedrijf van haar man. Ze beklaagde er zich toen wel eens over dat het moeilijk was om bijvoorbeeld als toezichthouder in de zorg aan de bak te komen. Volgens haar was het stempel 'PVV' op haar cv een barrière.

Ongehoord Nederland

Sinds begin vorig jaar is ze bestuurslid van de omroep Ongehoord Nederland (ON). Ze was ook commentator in het programma Ongehoord Nieuws en werkte mee aan het omstreden Zwarte Pietenjournaal, dat ON begon als protest tegen het verdwijnen van Zwarte Piet.

Klever werkte mee aan het omstreden Zwarte Pietenjournaal

ON kreeg verschillende boetes van de NPO vanwege het schenden van de journalistieke code. Klever zelf levert vaak scherpe kritiek op het functioneren van de publieke omroep en verdedigt het beleid van Ongehoord Nederland fel. Onlangs retweette ze een bericht van Ongehoord Nederland TV, waarin gesproken wordt over het "unieke geluid wat ON! brengt over massa-immigratie, klimaathysterie, coronacrisis en globalistische organisatie".

Steeds meer namen bekend

Inmiddels worden weer steeds meer namen bekend van mensen die op de nominatie staan om minister of staatssecretaris te worden. Als minister van Binnenlandse Zaken wordt NSC'er Judith Uitermark kandidaat gesteld. Zij zit voor NSC sinds de verkiezingen in de Tweede Kamer. Eerder was ze rechter en gemeenteraadslid voor het CDA.

Als staatssecretaris Rechtsbescherming namens NSC wordt Teun Struycken genoemd. Hij is advocaat, gespecialiseerd in bank- en effectenrecht, en hoogleraar privaatrecht.

Ook Nora Achabar is kandidaat voor NSC. De partij wil haar als staatssecretaris Toeslagen. Ook zij heeft een juridische achtergrond: ze is officier van justitie. Ze stond op de kandidatenlijst van haar partij bij de Kamerverkiezingen, maar werd toen niet gekozen.

Ex-VVD-Kamerlid Zsolt Szabo is in de race voor het staatssecretariaat Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Hij wordt voorgedragen door de PVV. Als VVD-Kamerlid (van 2003 tot 2006) voerde hij onder meer het woord over defensie, ontwikkelingssamenwerking en ICT. Daarna werkte hij in de automatisering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl