Informateur Putters licht zijn werkwijze toe
NOS NieuwsAangepast

Putters concentreert zich op de verschillende kabinetsvormen

De nieuwe informateur Kim Putters zal vooral kijken welke mogelijke vormen van een kabinet op draagvlak kunnen rekenen. De Kamer benoemde de SER-voorzitter gisteren tot informateur en vanmorgen gaf hij een korte toelichting op zijn aanpak.

Hij zei dat het politieke landschap lastig is en dat hij van plan is om met alle fractievoorzitters te spreken. Hij hoopt dat ze allemaal komen. Want ook van partijen die niet zelf meedoen aan een coalitie wil hij horen hoe ze aankijken tegen de verschillende kabinetsvormen. Putters noemde het van belang "dat we elkaars beelden daarvan kennen" en hij zal de gesprekken met open vizier in gaan.

In het debat van gisteren werd vaak gepraat over bijvoorbeeld een extraparlementair kabinet of gedogen van een minderheidskabinet. Maar verschillende fractievoorzitters gaven aan dat ze zelf ook niet precies weten wat daar precies mee wordt bedoeld.

Morgen ontmoetingen met experts

Omdat het volgende week reces is, spreekt de informateur pas de week erna met de fractievoorzitters. Vanmiddag had hij ook nog een ontmoeting met zijn voorganger Plasterk. Putters zal de komende tijd gebruiken om eerst een "grondige analyse" te maken en morgen praat hij met minister van Staat Tjeenk Willink, die bij veel formaties betrokken is geweest, en vicepresident De Graaf van de Raad van State.

Die moeten hem helpen om in beeld te brengen wat de samenwerkingsvormen precies inhouden. De informateur zei vanmorgen desgevraagd dat hij niet "de definitie-Putters wil toevoegen aan de definities die we gisteren voorbij hebben zien komen".

'Boven de partijen'

Putters zei een beetje verrast te zijn dat hij als informateur is gevraagd. Maar hij wees erop dat er veel tegenstellingen zijn in de samenleving en in het parlement en dat er een beroep op hem is gedaan om te kijken of hij tot verbinding kan komen.

Putters is PvdA-lid, maar hij benadrukte dat hij "de afgelopen dertien jaar alleen maar in rollen heeft gezeten waarin ik boven de partijen moet staan". Naar eigen zeggen beschikt hij over "doorleefde onafhankelijkheid".

De informateur zal uiterlijk in de week van 11 maart met zijn verslag komen. "Wat sneller kan, zal ik sneller doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl