De Tweede Kamer is akkoord met het voorstel van PVV-leider Geert Wilders om SER-voorzitter Kim Putters tot nieuwe informateur te benoemen. Dat is de uitkomst van het debat over het eindrapport van voormalig informateur Plasterk. Putters heeft zijn opdracht vanavond in de Tweede Kamer meteen aanvaard.
"Ik ga ontzettend mijn best doen, maar ik ga me nu eerst heel goed voorbereiden", zei Putters na zijn gesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma. Morgen geeft hij een persconferentie en zal hij vragen van de pers beantwoorden.
Putters gaf kort aan zeer vereerd te zijn dat hij deze taak op zich mag nemen:
Niet alle fracties gingen ermee akkoord, maar ondanks de kritiek is er wel veel steun voor het voorstel. De vier tot voor kort onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemden zoals verwacht voor. Zij kregen bijval van SP, D66, ChristenUnie, SGP, CDA, JA21 en FvD. Denk, GL-PvdA, Partij voor de Dieren en Volt stemden tegen.
Putters krijgt een ruime opdracht mee. Hij moet op zoek naar "een vruchtbare politieke samenwerking die recht doet aan de verkiezingsuitslag inclusief de grote verschuivingen die daarbij hebben plaatsgevonden".
Daar krijgt hij maximaal vier weken de tijd voor. Wilders wil dat hij met alle fracties in gesprek gaat over een samenwerkingsvorm die leidt tot een kabinet en regeerafspraken.
Nog niet eens over vorm
PVV, VVD, NSC en BBB zeiden in het Kamerdebat van vandaag hier weer met volle inzet aan mee te werken. Daarbij werden zij het nog niet eens over de samenwerkingsvorm; of het een extra parlementair-, gedoog- of minderheidskabinet moet worden, of toch een andere constructie.
Andere partijen, zoals GL-PvdA en D66, waren minder enthousiast over weer een 'brede' gespreksronde in plaats van het om tafel gaan van PVV,VVD, NSC en BBB. Zij denken dat de gespreksronde daar toch wel op neer gaat komen, en dat er zo tijd verloren gaat.
De Kamervoorzitter heeft koning Willem-Alexander telefonisch op de hoogte gesteld van de stand van zaken.