Gom van Strien bij aankomst in de Tweede Kamer voor een overleg met Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp
NOS NieuwsAangepast

Verkenner Gom van Strien (72): trouwe PVV-senator met weinig politiek profiel

Veertien jaar geleden, in 2009, stuurde de in Limburg wonende Gom van Strien een sollicitatiebrief naar PVV-leider Wilders. Of hij voor de PVV in de Eerste Kamer kon komen, hij had een advertentie in de krant en op de website gezien. "Vanzelfspekend onderschrijf ik het gedachtegoed van de PVV", herinnert Van Strien zich in een gesprek met de Limburgse omroep L1.

Hij was directeur geweest bij de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Daar had hij ook aan het hoofd gestaan van de afdeling die uitvindingen van medewerkers in de markt hielp zetten. Hij wilde zijn ervaring en deskundigheid in zetten bij de PVV. Twee jaar later, in 2011, deed de natuurkundige zijn entree in de Haagse politiek.

"Een erudiete man met een niet te groot politiek profiel", zegt PVV-leider Wilders nu over zijn partijgenoot, die een week de tijd krijgt om bij alle partijen in de Tweede Kamer af te tasten welk kabinet hun voorkeur heeft.

Vriendelijk voor iedereen

Een echte PVV'er ook, blijkt deze week uit een interview van Omroep Venlo met de 72-jarige senator over de grote verkiezingsoverwinning van zijn partij. Hij is ervan overtuigd dat er wat verandert als de PVV in de regering komt. "Dat gaat u echt merken. Nederland komt op één."

De mildere koers van zijn partijleider is Van Strien ook ingeslagen, zo lijkt. "We zijn heel vriendelijk voor iedereen", zegt hij. "Als je niet met een Hamasvlag gaat zwaaien, is er geen reden om angstig te zijn."

Van Strien (r.) en Kamervoorzitter Bergkamp (l.)

De in 1951 in Geertruidenberg geboren Van Strien studeerde natuurkunde in Nijmegen en bedrijfskunde in Enschede. Na zijn studie werkte hij eerst bij het Centraal Bureau voor de Statistiek en Rijkswaterstaat, stapte over naar de wetenschap en werd bij zijn vertrek benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Voor zijn PVV-senatorschap was hij twee jaar directeur van het TrekhaakCentrum.nl in Oosterhout.

Glasheldere standpunten

Zijn politieke loopbaan begon hij bij de VVD, waar hij van 1984 tot 1988 voorzitter was van de afdeling Alphen aan den Rijn. Na het vertrek van de rechts georiënteerde leider Frits Bolkestein en de komst van de wat linksere Hans Dijkstal keerde hij de VVD in 1999 de rug toe, om jaren later de overstap naar de PVV te maken.

Het zijn de "glasheldere standpunten", die hem aanspreken. "Niet de omhaal van woorden om iets duidelijk te maken. Gewoon glashelder zeggen: dat doen we, en dat doen we dan ook", licht hij bij L1 zijn keuze toe.

Nepparlement

Tijdens zijn eerste persconferentie als verkenner werd Van Strien gevraagd naar een interview bij 1Limburg uit 2015. Hij kreeg toen de vraag of hij de Senaat een nepparlement vindt. Aanleiding waren uitspraken van PVV-leider Wilders die de Tweede Kamer zo had gekwalificeerd. In het interview beaamde Van Strien dat hij ook de Senaat als nepparlement zag.

Vanmiddag ontkende de verkenner tegenover journalisten dat hij die uitspraak destijds heeft gedaan. Hij kan het zich in elk geval niet voorstellen, zei hij.

Dit is een fragment uit het interview in 2015:

Dit zei verkenner Van Strien in 2015 over nepparlement

Van Strien heeft een dochter en twee zoons, is getrouwd en woont in Arcen. Zijn hobby's zijn maritieme geschiedenis en genealogie, staat op de website van de Eerste Kamer. Hij heeft ook een 526 pagina's tellend boek geschreven over zijn familiegeschiedenis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl