Geert Wilders (PVV) en Dilan Yesilgöz (VVD) bij overleg tussen de fractievoorzitters
NOS NieuwsAangepast

Fractievoorzitter Yesilgöz: VVD niet in kabinet, mogelijk wel gedoogsteun

Dilan Yesilgöz (VVD) zegt dat haar partij niet in een kabinet zal stappen in verband met het zetelverlies. Wel zal de partij een centrumrechts kabinet steunen als een soort gedoogpartner.

"De grote winnaars zijn de PVV en NSC. Ons past na dertien jaar een andere rol. De kiezer heeft ook gezegd: VVD, sla een rondje over", zei fractievoorzitter en partijleider Yesilgöz. "Maar wij gaan wel een centrumrechts kabinet mogelijk maken. Constructieve voorstellen zullen we steunen, het is dus een vorm van gedogen." De VVD eindigde als derde met 24 zetels, nog voor NSC met 20 zetels.

Yesilgöz wijst erop dat de partij tien Kamerzetels verloor bij de verkiezingen. "Dat is bijna een derde, en een signaal van de kiezer. Maar we gaan ook weer niet onze rug keren naar al de mensen die wel op ons gestemd hebben."

De mededeling van Yesilgöz:

Yesilgöz wil met VVD niet in kabinet: 'Zullen centrumrechts kabinet wel steunen'

PVV-leider Wilders reageert teleurgesteld op de VVD-beslissing. Hij zegt dat het de formatie "niet makkelijker" maakt. "De formatie kan nu misschien wel maanden gaan duren. Mevrouw Yesilgöz heeft het voor haar kiezers niet makkelijker gemaakt."

De reactie van Wilders op het besluit van Yesilgöz:

Wilders over keuze Yesilgöz: 'Dit zal Nederland niet respecteren'

Yesilgöz deed de mededeling vlak voor aanvang van de bijeenkomst met Kamervoorzitter Vera Bergkamp waar PVV-senator Gom van Strien werd aangewezen als een verkenner. Ook andere fractievoorzitters die voor dit gesprek het Kamergebouw binnenkomen reageerden verbaasd.

"Ik ben nog steeds een beetje verbijsterd", zegt Caroline van der Plas (BBB). "Dat je dat zo eventjes besluit voordat er met iedereen is gesproken vind ik een beetje voorbarig."

NSC-leider Omzigt zei ook dat het niet zijn stijl was om het besluit zo bekend te maken, maar voegde eraan toe dat dat aan iedere partij zelf is. CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal beaamde dat de formatie er niet makkelijker op wordt.

Verkenner Van Strien zal op verzoek van de PVV en met instemming van de andere partijen gaan onderzoeken welke coalities er mogelijk zijn. Ook moet hij bepalen waar de eerste gesprekken met de fractievoorzitters over moeten gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl