Het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza (Archieffoto: 10 december 2023)
NOS NieuwsAangepast

Chaos en paniek na grote Israëlische aanval op al-Shifa-ziekenhuis

Bij een nachtelijke aanval van het Israëlische leger op het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza is een onbekend aantal doden en gewonden gevallen. Ooggetuigen spreken tegenover de BBC van een catastrofale situatie en grote paniek in en rondom het complex.

Het Israëlische leger zegt een gewapende Hamasofficier te hebben gedood. Hij zou zich verschanst hebben in een gebouw op het ziekenhuisterrein. Hij is volgens het leger in een vuurgevecht gedood. Bij de operatie is volgens de verklaring ook een militair gesneuveld.

'Tientallen doden en gewonden'

Palestijnse media spreken van tientallen doden en gewonden bij beschietingen op het medische complex. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid, onder bewind van Hamas, zegt dat er mensen gestikt zijn nadat er brand was uitgebroken. "Stop deze slachting tegen zieken, gewonden, ontheemden en medisch personeel in het al-Shifa-ziekenhuis", zegt het ministerie in een verklaring.

Directeur-generaal Tedros van Wereldgezondheidsorganisatie WHO is zeer bezorgd over de inval in het ziekenhuis. "Ziekenhuizen mogen nooit een strijdtoneel zijn", zegt hij op X. De situatie brengt "zorgverleners, patiënten en burgers in gevaar". Op het medische complex schuilen vele duizenden Palestijnen voor het oorlogsgeweld.

Volgens de Israëlische krant Haaretz worden vrouwen en kinderen uit het ziekenhuis geëvacueerd, mannen worden gearresteerd. Het leger zou pamfletten gedropt hebben in de omgeving met de waarschuwing om onmiddellijk te vertrekken. Ook roept het leger Hamasleden op zich over te geven.

Het Israëlische leger zegt het meer dan tachtig mensen heeft gearresteerd, onder wie terroristen van Hamas. Bij eerdere invallen in het ziekenhuis is gebleken dat er vaak onder de arrestanten ook onschuldige artsen, burgers en hulpverleners zitten. In het ziekenhuis schuilen duizenden Palestijnen voor de oorlog.

Een overzicht van het al-Shifa ziekenhuis

Het is de vierde keer dat Israël het ziekenhuis heeft aangevallen, meldt nieuwszender Al Jazeera. Het leger zegt dat Hamas het complex in gebruik heeft genomen als commandocentrum waar hooggeplaatste Hamasleiders zich schuilhouden. Speciale troepen van het Israëlische leger drongen in burgerkleding het complex binnen. Kort daarna omsingelden tanks, drones en helikopters het ziekenhuis.

Ook inval in november

Het al-Shifa-ziekenhuis was ooit het grootste ziekenhuis van de Gazastrook. In november viel het Israëlische leger ook al het ziekenhuis binnen. Het leger zei toen dat er onder het ziekenhuis een commandopost van Hamas is gevonden waarbij ook wapens zijn aangetroffen. Een woordvoerder van het leger noemde het ziekenhuis toen "misschien wel het kloppende hart van Hamas". Hamas zelf heeft altijd ontkend daar een basis te hebben.

Een aanval op een ziekenhuis is volgens het humanitair oorlogsrecht in principe een oorlogsmisdaad. Wel kan een aanval gerechtvaardigd zijn als het gebouw als munitiedepot of legerbasis wordt gebruikt. Israël en Hamas beschuldigen elkaar ervan het oorlogsrecht te hebben geschonden.

Bekijk in de video hieronder beelden van het Israëlische leger na de aanval op het ziekenhuis in november vorig jaar:

Leger Israël: tunnel gevonden onder al-Shifa-ziekenhuis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl