NOS Voetbal

Contract El Ghazi mogelijk ontbonden na post over Gaza: 'Wacht zelf nog op antwoord'

Het contract van Anwar El Ghazi wordt mogelijk ontbonden bij FSV Mainz. Dit naar aanleiding van zijn berichten op social media over de oorlog in Gaza, meldt de BBC. De voormalig buitenspeler van Ajax en PSV is al uit de selectie gezet vanwege zijn inmiddels verwijderde berichten, die de club "onacceptabel" noemde.

El Ghazi zelf kon het nieuws nog niet bevestigen tegenover de NOS. "Ik kan er weinig over vertellen, ik wacht zelf ook nog op een antwoord," vertelde de tweevoudig Oranje-international. Ook zijn club Mainz bevestigde nog niks.

In het originele bericht deelde El Ghazi de controversiële zin: "from the river to the sea, Palestine will be free." Deze wordt door door sommigen als antisemitisch gezien. Ook Mainz gaf aan zich te distantiëren van de post.

Eerder deze week wilde de club dat de 28-jarige aanvaller zijn excuses aanbood voor de als pro-Palestijns beschouwde post. Maar de Nederlander vertelde de leidinggevenden dat hij staat voor vrede en menselijkheid voor alle slachtoffers van de oorlog.

El Ghazi zei ook al op Instagram: "Ik veroordeel de moord op alle onschuldige burgers in Palestina en Israël. Ik ben toegewijd aan een vreedzame en geïntegreerde regio in het Midden-Oosten." De aanvaller gaf ook aan dat zijn berichten verkeerd geïnterpreteerd werden.

Gevoelig

De oorlog in de Gazastrook is een zeer gevoelig onderwerp in Duitsland. De Holocaust, uitgevoerd door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog, eiste naar schatting zes miljoen Joodse levens. Antisemitisme wordt daarom streng afgekeurd in het land.

Het stadion van Mainz is vernoemd naar oprichtend lid Eugen Salomon, een Joodse man wiens clubfuncties werden afgenomen door de nazi's in 1933. Salomon stierf tijdens de Holocaust in 1942.

BBC acht de kans daarom ook groot dat El Ghazi moet vertrekken bij de Bundesligaclub. Mainz heeft volgens het Duitse arbeidsrecht 14 dagen, vanaf de datum waarop ze op de hoogte zijn gekomen van ernstig wangedrag, om een arbeidsovereenkomst te beëindigen. Als ze deze termijn missen, moeten ze het volledige contract wel uitbetalen.

Controverse

Noussair Mazraoui mocht eerder wel bij de Bayern München-selectie blijven nadat hij vergelijkbare berichten had geplaatst op sociale media. Vandaag werd bekend dat die controverse opgelost is door gesprekken, onder meer tussen Mazraoui en zijn Israëlische teamgenoot Daniel Peretz.

Youcef Atal, verdediger van Nice, plaatste een vermeende antisemitische video met betrekking tot het conflict tussen Israël en Hamas. Hij werd voor zeven duels geschorst door de Franse bond. Mogelijk moet hij ook voor een rechtbank verschijnen, de zaak wordt onderzocht door de Franse aanklagers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl